Curtea de Justitie a Uniunii Europene arata ca in 2018 a solutionat aproximativ 2000 de cauze.
In timp ce in 2016 si in 2017 numarul de cauze solutionate s-a ridicat la aproximativ 1 600, acest numar a fost depasit cu mult avand in vedere ca, in 2018, s-a stabilit la 1 769. In ceea ce priveste numarul de cauze noi cu care au fost sesizate cele doua instante, el se ridica la 1 683, ceea ce confirma tendinta crescatoare a acestor ultimi ani. Cresterea productivitatii a determinat o scadere concomitenta a numarului de cauze aflate pe rol: 2 334 de cauze in 2018 fata de 2 420 si 2 358 in 2017 si, respectiv, in 2016.
Curtea de Justitie
Numarul de cauze introduse in fata Curtii de Justitie a crescut in mod considerabil: cele 849 de cauze noi reprezinta un nivel care nu a mai fost atins de instanta, cu 110 cauze in plus fata de 2017, adica o crestere cu aproape 15 %. Aceasta se datoreaza in special cresterii numarului cererilor de decizie preliminara, care s-a ridicat in 2018 la 568 fata de 533 in anul precedent. Acest numar aproape s-a dublat in zece ani, iar cererile de decizie preliminara reprezinta 70 % din cauzele aflate pe rolul Curtii de Justitie. Numarul de recursuri formulate impotriva unor hotarari ale Tribunalului a inregistrat o crestere de 35 %, trecand de la 147 la 199. Actiunile directe sunt de asemenea in crestere. Numarul cererilor de masuri provizorii, desi este mai scazut, intrucat este vorba despre o procedura exceptionala, totusi s-a dublat (6 cereri in 2018 fata de 3 in 2017).
Astfel cum subliniaza domnul presedinte Lenaerts, „aceste statistici demonstreaza modul in care Curtea de Justitie contribuie la consolidarea valorilor fondatoare ale Uniunii Europene si la intarirea increderii instantelor nationale, dar si a tuturor justitiabililor, in constructia europeana”. Productivitatea Curtii de Justitie a fost de asemenea exceptionala in 2018. Astfel, numarul de cauze solutionate in 2018, care se ridica la 760 fata de 699 in 2017, constituie un record istoric. Intrucat eforturile depuse pentru a spori eficienta in solutionarea cauzelor si-au atins limitele, este important ca proiectul mecanismului de admitere in principiu pentru anumite recursuri sa poata fi pus in aplicare in viitorul apropiat. A scazut de asemenea durata medie a procedurilor in fata Curtii de Justitie in 2018. Daca analizam aceasta durata medie in functie de tipurile de actiuni, reiese totusi ca durata solutionarii cauzelor preliminare a inregistrat o usoara crestere, trecand de la 15,7 luni la 16 luni, in timp ce durata solutionarii recursurilor, in scadere semnificativa, a atins 13,4 luni, ceea ce reprezinta o imbunatatire cu aproape 4 luni in raport cu 2017. In ceea ce priveste solutionarea actiunilor directe, durata acesteia a scazut in mod simtitor: astfel, ea a fost de 18,3 luni, fata de 20,3 luni in 2017.
Tribunalul
Numarul de cauze introduse la Tribunal a inregistrat o usoara diminuare in raport cu anul 2017, cu 834 de cauze noi, adica o scadere de aproximativ 9 %. Acest numar, la care se adauga 44 de cereri de masuri provizorii, este insa echivalent cu cel din 2015, anii 2016 si 2017 fiind marcati de imprejurari exceptionale. In acelasi timp, Tribunalul a confirmat tendinta crescatoare a productivitatii sale, atingand numarul record de 1 009 de cauze solutionate, ceea ce reprezinta o majorare de aproape 13 % in raport cu 2017. Consecintele acestei cresteri de productivitate au fost imediate asupra numarului de cauze aflate pe rol intrucat acesta se ridica acum la 1 333 fata de 1 508 in 2017 (adica o reducere cu aproape 12 %). In ceea ce priveste durata globala a procedurilor (20,0 luni pentru cauzele solutionate prin hotarare sau prin ordonanta), aceasta a inregistrat o anumita crestere in raport cu anul 2017, ca urmare, in special, a solutionarii unui numar important de cauze de concurenta al caror volum si complexitate au necesitat o solutionare cu o durata mult mai mare decat media altor cauze. In pofida acestui element conjunctural, valorile raman la niveluri net inferioare celor inregistrate inainte de punerea in aplicare a reformei arhitecturii jurisdictionale a Uniunii.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Succesul realizarii acestei noi arhitecturi jurisdictionale este astfel confirmat de un punct de vedere cantitativ. La acesta se adauga, asa cum observa domnul presedinte Jaeger, faptul ca, „dotata cu o capacitate de judecare consolidata, instanta poate acum sa repartizeze mai multe cauze (87 in 2018) unor formatiuni extinse la cinci judecatori, pentru a sustine calitatea jurisprudentei si pentru a face fata unor cauze cu mize foarte importante”.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE