CJUE arata ca un produs poate fi returnat, chiar daca folia de protectie a fost indepartata.
Domnul Sascha Ledowski a achizitionat pe site-ul internet al intreprinderii germane de vanzari online slewo o saltea. La primirea bunului, acesta a indepartat folia de protectie care acoperea salteaua. Ulterior, el a returnat salteaua intreprinderii slewo, solicitand rambursarea pretului de achizitie de 1 094,52 euro si a costurilor returnarii.
slewo este de parere ca domnul Ledowski nu putea exercita dreptul de retragere de care dispune in mod normal consumatorul in cazul unei achizitii online, timp de 14 zile. Astfel, in opinia sa, Directiva privind drepturile consumatorilor exclude dreptul de retragere in ceea ce priveste „bunurile sigilate care nu pot fi returnate din motive de protectie a sanatatii sau din motive de igiena si care au fost desigilate de consumator”.
Bundesgerichtshof (Curtea Federala de Justitie, Germania), sesizata cu litigiul, solicita Curtii de Justitie sa interpreteze directiva. Ea doreste in special sa stie daca un bun precum o saltea, a carui protectie a fost indepartata de consumator dupa livrare, intra in sfera excluderii prevazute de directiva.
Prin hotararea sa pronuntata astazi, Curtea de justitie da un raspuns negativ la aceasta intrebare. In consecinta, indepartarea, de catre consumator, a foliei de protectie a unei saltele cumparate pe internet nu il impiedica pe acesta sa isi exercite dreptul de retragere.
Curtea aminteste ca dreptul de retragere urmareste protectia consumatorului in situatia speciala a unei vanzari la distanta, in care el nu are posibilitatea de a vedea produsul anterior incheierii contractului. Acest drept este, asadar, menit sa compenseze dezavantajul ce rezulta pentru consumator dintr-un contract la distanta, prin acordarea unui termen de reflectie adecvat in decursul caruia acesta are posibilitatea de a examina si de a testa bunul dobandit in masura necesara pentru a stabili natura, caracteristicile si modul de functionare ale acestuia.
In ceea ce priveste excluderea in cauza, natura unui bun este cea care poate justifica sigilarea ambalajului sau din motive de protectie a sanatatii sau din motive de igiena. Desigilarea ambalajului unui asemenea bun face astfel sa dispara garantia in materie de protectie a sanatatii sau de igiena. Odata ce ambalajul a fost desigilat de catre consumator si intrucat nu mai ofera o garantie in materie de protectie a sanatatii sau de igiena, un asemenea bun risca sa nu mai poata fi utilizat de un tert si, astfel, sa nu mai poata fi comercializat.
Potrivit Curtii, o saltea, precum cea in cauza, a carei protectie a fost indepartata de consumator dupa livrare nu intra in sfera exceptiei de la dreptul de retragere in cauza.
Astfel, pe de o parte, o asemenea saltea, desi este posibil sa fi fost utilizata, nu pare sa fie, pentru acest simplu fapt, definitiv improprie pentru o noua utilizare de catre un tert sau pentru o noua comercializare. Este suficient in aceasta privinta sa se aminteasca, printre altele, ca una si aceeasi saltea este utilizata de clientii succesivi ai unui hotel, ca exista o piata a saltelelor de ocazie si ca saltelele care au fost utilizate pot face obiectul unei curatari in profunzime.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Pe de alta parte, in ceea ce priveste dreptul de retragere, o saltea poate fi asimilata unui articol de imbracaminte, categorie pentru care directiva prevede in mod expres posibilitatea returnarii dupa probare. O asemenea asimilare este posibila in masura in care, chiar si in cazul unui contact direct intre aceste bunuri si corpul uman, se poate prezuma ca comerciantul este in masura sa le faca, dupa ce au fost returnate de consumator, prin intermediul unui tratament precum o curatare sau o dezinfectie, proprii pentru o noua utilizare de catre un tert si, prin urmare, pentru o noua comercializare, fara a aduce atingere imperativelor de protectie a sanatatii sau de igiena.
Curtea subliniaza insa ca, potrivit directivei, consumatorul raspunde pentru orice diminuare a valorii unui bun care rezulta dintr-o alta manipulare a bunului decat cea necesara pentru determinarea naturii, a caracteristicilor si a bunei functionari a acestuia, fara insa ca el sa fie decazut din dreptul sau de retragere.
Aceasta decizie este obligatorie, in egala masura, pentru celelalte instante nationale care sunt sesizate cu o problema similara.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE