Articolul 425 din Codul de procedura civila urmeaza sa fie modificat pentru deblocarea instantelor. Iata noutatile de avut in vedere!
Un an standard are 365 de zile din care aproximativ 265 sunt lucratoare, dar CSM arata in statistica lor ca un judecator are de judecat si motivat intre 820 si 1800 de dosare anual.
"Incarcatura instantelor de judecata din prezent, adica numarul de dosare pe care un magistrat este chemat sa le solutioneze la un moment dat, este de natura sa duca la un cvasi-blocaj al justitiei in Romania", sustin initiatorii.
De lege lata, hotararea judecatoreasca in materie civila cuprinde si sustinerile pe scurt ale partilor, potrivit art. 425 alin. (1) lit. b) din Codul de procedura civila. Practica judiciara demonstreaza ca tocmai din pricina incarcaturii ridicate a instantelor, iar rezumarea pozitiilor partilor fiind un efort in sine, consumator de timp, o resursa extrem de limitata in cazul discutat, foarte multe hotarari judecatoresti prezinta expunerea in extenso a pozitiei partilor. Fie ca efortul de comprimare a pozitiei partilor este mai intens sau mai putin intens, totusi acest efort exista si este cronofag. Un exemplu extrem de relevant vizeaza Judecatoria Buftea, unde incarcatura este de 1836 dosare/an/judecator, dintre care o parte considerabila din dosare sunt finalizate in cursul anului si trebuie motivate. Simpla expunere a pozitiei partilor - pe scurt sau nu, intr-un numar atat de mare de dosare, ocupa, incontesabil, o perioada semnificativa de timp, care ar putea fi alocata in vederea aplecarii asupra cauzelor in vederea solutionarii mai rapide si intr-un termen optim a proceselor.
Pe de alta parte, analiza completului de judecata in cadrul hotararii judecatoresti porneste, inevitabil, de la retinerea starii de fapt - cea care a putut fi retinuta in urma probatoriului administrat. Cu alte cuvinte, hotararea judecatoreasca nu omite prezentarea starii de fapt, insa prezinta doar starea de fapt considerata a fi dovedita de catre completul de judecata, nu toate afirmatiile nedovedite ale partilor cu privire la starea de fapt. De asemenea, hotararea judecatoreasca trebuie sa cuprinda o analiza a tuturor aspectelor juridice ridicate de catre parti, atingand astfel si sustinerile contradictorii ale acestora.
Initiativa legislativa modifica art. 425 din Codul de procedura civila la alin. (1), lit. b), dupa cum urmeaza: