Art. 20 alin. (1) din Codul muncii , republicat, prevede ca in afara clauzelor prevazute la art. 17, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa:
a) clauza cu privire la formarea profesionala;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidentialitate.
Asadar, spre deosebire de clauzele esentiale care sunt obligatorii la incheierea contractului individual de munca stabilite in art. 17, cele prevazute in art. 20 nu au caracter imperativ, ci facultativ, putand fi inserate in contractul individual de munca al salariatului daca partile se inteleg in acest sens. Odata inserate in CIM, partile au obligatia respectarii lor.
Potrivit art. 21 alin. (1) din Codul muncii , republicat, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Asadar, clauza de neconcurenta are la baza vointa partilor raportului de munca. Odata intervenit acordul dintre angajator si salariat in sensul introducerii in contractul individual de munca a clauzei de neconcurenta, aceasta devine obligatorie fata de partile raportului de munca.
Devenind element al contractului individual de munca, renuntarea la clauza de concurenta se va putea realiza numai in modul in care aceasta obligatie a luat nastere fata de parti, adica prin acordul partilor.
Pentru a putea opera renuntarea unilaterala la clauza de neconcurenta este necesara o dispozitie derogatorie expresa in acest sens, or, cum dispozitiile Codului muncii nu prevad o asemenea posibilitate angajatorul nu poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este posibil ca intr-o companie sa existe mai multe proceduri evaluare, in functie de specificul activitatii salariatilor? Ma refer aici la situatia multinationalelor, in care angajatii entitatii din Romania au raportare si in cadrul celorlalte entitati din grup, iar acestea vor sa ii evalueze dupa propriile criterii si proceduri. Cum ar putea un angajator din Romania sa gestioneze o astfel de situatie? Poate avea incluse in Regulamentul Intern 5 proceduri de evaluare? Nu ar crea discriminari...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma incepe procedurile pt lichidare voluntara. 2 dintre angajati sunt in concediu medical unul cod neoplazii si o viitoare mamica cod 08. Contractele vor inceta de drept datorita lichidarii. Cand inceteaza contractele - cu ce data? Cum formalizam asta? Ce va contine corespondenta cu angajatii in afara de adeverinta vechime, adeverinta cu nr de zile concediu medical, revisal, decizie. Va rog sa ma ghidati sa nu gresesc in intocmirea acestor documente.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Urmeaza sa avem majorari salariale in luna Iulie 2025, se poate folosi o decizie colectiva cu anexa ce cuprinde toti angajatii si noile salarii, sau este necesara intocmirea de acte aditionale individuale? Daca este posibila varianta colectiva, as dori si un model de decizie.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<