Clauzele de neconcurenta si de confidentialitate sunt prevazute la art. 20-24 si art. 26 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Clauza de neconcurenta se poate negocia la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia.
Prin aceasta clauza salariatul este obligat ca dupa incetarea contractului de munca sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta (aceasta perioada de neconcurenta dupa incetarea CIM este stabilita de angajator).
Pentru a introduce o asemenea clauza de neconcurenta, angajatorul trebuie sa includa in contractul de munca, in mod concret urmatoarele:
- activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului,
- cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare,
- perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta,
- tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii,
- aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
Cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunara datorata salariatului se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
Totodata, clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Referitor la
clauza de confidentialitate, in Codul muncii se prevede doar ca partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.
Nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese.
Spre deosebire de clauza de neconcurenta, pentru introducerea acestei clauze in contractul de munca, Codul muncii nu prevede acordarea, in mod obligatoriu, a unei indemnizatii/spor. Insa nimic nu impliedica partile contractului individual de munca sa negocieze acordarea unei indemnizatii.