Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Speta in dreptul muncii: Putem renunta la clauza de neconcurenta de comun acord?
Clauza de neconcurenta reprezinta un subiect des intalnit in dreptul muncii. Foarte des, in jurul acestui subiect se consolideaza numeroase dosare de litigii de munca.
In materialul pe care vi-l prezentam astazi vom clarifica masura in care se poate, de comun acord, sa se renunte la aplicarea clauzei de neconcurenta dupa incetarea contractului de munca si achitarea a 4 indemnizatii lunare, drept exemplu.
Se poate? Nu se poate? Discutam despre o decizie 100% legala sau despre consecinte juridice negative pentru angajator?
Conform expertilor, in Codul muncii se prevede faptul ca la la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Tinand cont de aceste prevederi, intelegem ca la baza clauzei de neconcurenta sta vointa partilor raportului de munca. Odata intervenit acordul dintre angajator si salariat in sensul introducerii in contractul individual de munca a clauzei de neconcurenta, aceasta devine obligatorie fata de partile raportului de munca, partile avand indatorirea respectarii obligatiilor astfel asumate.
Devenind element al contractului individual de munca, renuntarea la clauza de concurenta se va putea realiza numai in modul in care aceasta obligatie a luat nastere fata de parti, adica prin acordul partilor.
Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro
Intrebare: Va rugam sa ne clarificati aspectele ce tin de durata contractului de munca cu timp partial in cazul cumului de functii. Avem un angajat cu CIM norma intreaga - 8 ore si se doreste incheierea unui CIM cu timp partial pe o alta functie. Ne interesaza durata zilnica a timpului de munca pentru cel de al doilea CIM. vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Se poate intocmi un CIM in care sa fie facuta mentiunea ca angajatul isi desfasoara activitatea atat de la biroul angajatorului cat si de la distanta? Fara a se specifica nimic altceva? Va rog sa-mi spuneti cum ar trebui corectat contractul atasat, din toate punctele de vedere, pentru a fi conform cu legislatia in vigoare. Va rog totodata sa argumentati si cu baza legala. vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical? vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Votati articolul "Speta in dreptul muncii: Putem renunta la clauza de neconcurenta de comun acord?": Rating: Nota: 5 din 5 din 1 voturi