Raportul privind modificarile la Codul penal si Codul de procedura penala a fost publicat de Comisia de la Venetia.
Comisia de la Venetia atrage atentia, in primul rand, asupra faptului ca modificarile aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala ar avea un impact major nefavorabil in sistemul de justitie, afectand eficienta operatiunilor si, in special, anchetarea unor cauza complexe si grave.
In al doilea rand, se arata faptul ca modificarile efectuate rapid si fara posibilitatea de a fi comunicate si evaluate concret au creat situatii ambigue sau aspecte interpretabile. In plus, transparenta insuficienta a comisiei speciale a ingreunat tot procesul de colaborare cu partile interesate.
Nota! Descarca documentul integral in format .PDF publicat de Comisia de la Venetia (disponibil doar in lb. engleza) dand click AICI!
In al treilea rand, Comisia de la Venetia recomanda ca pentru Codul de Procedura Penala:
- sa se reevalueze modificarea acestei legi in intregime pentru ca reforma sa nu aiba niciun impact negativ
- sa se modifice regulile privind comunicarea (detalii AICI si AICI)
- sa se mareasca perioada in care o ancheta penala poate fi facuta in rem (conform modificarilor limita e de 1 an)
- sa se reconsidere dispozitiile finale si tranzitorii
- sa se stipuleze dreptul de a putea participa la toate actiunile procurorilor
- sa nu se limiteze accesul la probe si sa nu se faca imposibila folosirea unor anumite tipuri de probe
In al patrulea rand, Comisia de la Venetia recomanda ca pentru Codul Penal:
- sa se elimine precizarea din textul legii privind pornirea unei anchete doar dupa o plangere atunci cand este vorba de delapidare
- sa se modifice noile prevederi privind infractiunile de coruptie, in special mita
- sa se revina la forma initiala a traficului de influenta
- sa se revina la forma initiala a cumpararii de influenta
- sa se reevalueze complet abuzul in serviciu
- sa se modifice prescriptia unor fapte
- sa se schimbe propunerile privind confiscarea extinsa
- sa se introduca o noua definitie a functionarului public
- sa se clarifice pedepsele accesorii si sa fie aliniate standardelor internationale.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: ANPDPD SI ANOFM au emis Ordinul comun nr. 28/28.01.2025 privind procedura pe care angajatorii trebuie sa o urmeze pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii. In cazul in care angajatorul cu peste 50 de angajati nu are persoane cu dizabilitati angajate si, totodata, nu exista posturi vacante pentru persoanelor cu dizabilitati, are obligatia oricum sa trimita o situatie centralizata ANOFM si ANPDPD ? Sau e valabila informarea doar pentru cei care au posturi vacante?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea noastra este casa de expeditii si ritmul este foarte dinamic, motiv pentru care targhetele sunt modificate uneori si trimestrial. Din acest motiv targhetele sunt comunicate pe e-mail si nu sunt trecute in fisa postului. Daca un coleg care la evalure a luat calificativul suficient, nu indeplineste targhetele trimise pe e-mail, poate fi sanctionat? Poate fi concediat? Cu stima, Cristina Turcu
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In luna octombrie 2024 am angajat o persoana pe postul de ajutor ospatar cu contract part-time de 6 ore/zi, repartizate inegal. Persoana respectiva are 22 ani si nu lucreaza la alta companie, fiind studenta la master. Avem certificat de handicap accentuat. In aceasta situatie va rog sa-mi spuneti daca persoana si/sau compania beneficiaza de vreun avantaj. Daca este vreun beneficiu pentru companie va rog sa ne spuneti pasii care trebuie urmati pentru a intra in posesia beneficiului. Daca au...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<