Pot restructura postul unui angajat care este inapt temporar? Mentionez ca este vorba despre Concediere individuala.
Raspuns: Aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.
Potrivit art. 11 alin. (1) din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, inaptitudinea temporara in munca, in sensul prezentei hotarari, reprezinta incapacitatea medicala a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca, pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina muncii, iar alin. (2) din acelasi articol prevede ca in situatia in care lucratorul se afla temporar, din cauza unei boli, in situatia de incapacitate medicala privind desfasurarea activitatii la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical de medicina muncii, medicul de medicina muncii stabileste inaptitudinea temporara pana la disparitia cauzei medicale, iar in fisa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "inapt temporar".
In Anexa 5 din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile, ulterioare, este prevazut modelul fisei de aptitudini, in care, in dreptul avizului medical dat de catre medicul de medicina muncii pentru fiecare dintre cele patru posibilitati (apt, apt conditionat, inapt temporar, inapt) se vor arata si recomandarile medicului pentru fiecare dintre concluziile examentului medical.
In situatia in care salariatul se confrunta cu o inaptitudine temporara in munca consider ca ne gasim in situatia acordarii concediului pentru incapacitate temporara de munca (concediu medical), iar salariatul are dreptul la concediu pentru incapacitate temporara de munca. Astfel, in urma controlului periodic efectuat, daca medicul de medicina muncii completeaza fisa de aptitudini a salariatului cu mentiunea inapt temporar, atunci trebuie sa se fi constatat o incapacitate medicala, fapt pentru care salariatul va putea beneficia de concediu pentru incapacitate temporara de munca, insa acest concediu va fi acordat de medicul de familie sau de medicul specialist in urma controlului efectuat de acestia.
Or, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii in conformitate cu dispozitiile art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii , republicat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care prevede majorarea nivelului acestuia la 4.050 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2025. Va rog sa-mi spuneti daca cei din agricultura si alimentatie, unde acum au un salariu de 3436 lei brut si un net de 2400 vor intra sub incidenta acestei Hotarari.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Se modifica ceva la fondul de handicap, incepand cu Ianuarie 2025? Exista o documentatie referitoare la fondul de handicap ce trebuie trimisa undeva pe langa fondul de handicap pe care il platim lunar?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata care la data de 16.01.2023 indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare pentru pensionare la data respectiva avea varsta de 62 ani. Prin cerere, solicita ramanerea in activitate pana la implinirea varstei de 65 ani cf. art. 56 4 CM. Pana la data prezentei au trecut aproape 2 ani. Intelegem din noua lege HG 181/2024 art. 19 alin. 2 ca nu va putea beneficia de ramanerea in activitate pana la implinirea varstei de 70 ani, dar poate beneficia de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<