Intrebare: Ce inseamna conflict de competenta si cine trebuie sa il solutioneze?
Raspuns: Conflictul de competenta este reglementat de art. 20 si urmatoarele din Codul de Procedura Civila.
Exista conflict de competenta atunci cand doua sau mai multe instante considera, fiecare dintre ele ca nu este competenta sa solutioneze o anumita pricina.
Mai clar, o instanta (sa spunem ca este vorba despre judecatoria unui sector ) considera ca din anumite motive nu ea este cea competenta sa judece cauza, din diverse motive care pot sa apara. Atunci va declina, adica va trimite dosarul spre solutionare catre alta instanta (judecatoria unui alt sector), care la randul ei va considera ca nu ii apartine competenta solutionarii cauzei.
In aceasta situatie se considera ivit conflict de competenta. Ca urmare aceasta instanta va dispune, conform art. 21 al Codului de Procedura Civila, suspendarea din oficiu a oricarui act de procedura in acel dosar si va trimite cauza pentru solutionarea conflictului catre instanta urmatoare in grad, respectiv Tribunalului in cazul nostru.
Prin solutionarea conflictului, Tribunalul va hotari care este instanta competenta si va restitui dosarul acesteia pentru continuarea judecatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<