Intrebare: Ce inseamna conflict de competenta si cine trebuie sa il solutioneze?
Raspuns: Conflictul de competenta este reglementat de art. 20 si urmatoarele din Codul de Procedura Civila.
Exista conflict de competenta atunci cand doua sau mai multe instante considera, fiecare dintre ele ca nu este competenta sa solutioneze o anumita pricina.
Mai clar, o instanta (sa spunem ca este vorba despre judecatoria unui sector ) considera ca din anumite motive nu ea este cea competenta sa judece cauza, din diverse motive care pot sa apara. Atunci va declina, adica va trimite dosarul spre solutionare catre alta instanta (judecatoria unui alt sector), care la randul ei va considera ca nu ii apartine competenta solutionarii cauzei.
In aceasta situatie se considera ivit conflict de competenta. Ca urmare aceasta instanta va dispune, conform art. 21 al Codului de Procedura Civila, suspendarea din oficiu a oricarui act de procedura in acel dosar si va trimite cauza pentru solutionarea conflictului catre instanta urmatoare in grad, respectiv Tribunalului in cazul nostru.
Prin solutionarea conflictului, Tribunalul va hotari care este instanta competenta si va restitui dosarul acesteia pentru continuarea judecatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<