Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conflictul de competenta
Intrebare: Ce inseamna conflict de competenta si cine trebuie sa il solutioneze?
Raspuns: Conflictul de competenta este reglementat de art. 20 si urmatoarele din Codul de Procedura Civila.
Exista conflict de competenta atunci cand doua sau mai multe instante considera, fiecare dintre ele ca nu este competenta sa solutioneze o anumita pricina.
Mai clar, o instanta (sa spunem ca este vorba despre judecatoria unui sector ) considera ca din anumite motive nu ea este cea competenta sa judece cauza, din diverse motive care pot sa apara. Atunci va declina, adica va trimite dosarul spre solutionare catre alta instanta (judecatoria unui alt sector), care la randul ei va considera ca nu ii apartine competenta solutionarii cauzei.
In aceasta situatie se considera ivit conflict de competenta. Ca urmare aceasta instanta va dispune, conform art. 21 al Codului de Procedura Civila, suspendarea din oficiu a oricarui act de procedura in acel dosar si va trimite cauza pentru solutionarea conflictului catre instanta urmatoare in grad, respectiv Tribunalului in cazul nostru.
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista... vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20... vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Data aparitiei: 24 August 2011
Votati articolul "Conflictul de competenta": Rating: Nota: 5 din 5 din 1 voturi