Proiectul de lege anuntat saptamana trecuta de un parlamentar al Grupului Pro Europa a fost oficial lansat pentru dezbatere la Senat in procedura de urgenta. Acesta fusese initial introdus drept un venit minim garantat, insa in proiectul de lege pe care il puteti analiza mai jos este definit ca fiind "sprijin".
Ideea privind cei 1500 de lei pentru fiecare cetatean al Romaniei a fost conturata intr-un proiect de lege. B205/2020 tocmai ce a fost depus la Senat si va fi dezbatut in procedura de urgenta, ceea ce inseamna ca decizia asupra acestei initiative se va lua in maximum doua saptamani, daca lucrurile decurg normal.
Sustinatorii proiectului sunt: Ilea Vasile, Marin Nicolae, Tutuianu Adrian, Balanescu Alexandru, Banicioiu Nicolae, Dobre Mircea-Titus, Durbaca Eugen, Hunca Mihaela, Marica Petru-Sorin, Mocioalca Ion, Nechifor Catalin-Ioan, Pau Radu - Adrian, Petrea Gabriel, Petric Octavian, Podasca Gabriela-Maria, Ponta Victor-Viorel, Popa Mihai Valentin, Spanu Ion, Stancu Florinel, Vacaru Alin Vasile, Vladuca Oana-Silvia.
"Asistam la o situatie in care o mare parte din romani se afla in imposibilitatea de a plati ratele la banca, utilitatile si chiar mancarea, rezolvarea acestui tip de problema putand fi realizata printr-o puternica interventie guvernamentala in sensul asigurarii unui venit minim garantat pentru fiecare cetatean afectat de pandemie", arata initiatorii in expunerea de motive atasata proiectului de lege.
Acestia mai sustin ca multi din cei aflati in somaj tehnic sau persoanele care si-au pierdut locul de munca nu detin rezerve financiare sau economii suficiente pentru a trece fara probleme prea mare de aceasta perioada in care s-a instaurat o criza partiala. Parlamentarii mai arata ca se pierde, totodata, si sprijinul trimis de cei aflati la munca in strainatate, avand in vedere ca zeci de mii de romani s-au intors in tara.
"Venitul minim garantat este un element ce nu poate fi exceptat in pachetele de politici fiscale pe care guvernele le introduc, existenta veniturilor ducand la un consum si implicit la atenuarea efectelor negative ale crizei", mai arata alesii.
Ei mai dau ca exemplu tari precum SUA, Germania, Brazilia, Olanda, Kenia sau Iran, unde venitul minim garantat a fost testat si a avut rezultate pozitive in economia nationala.
Prin proiectul de act normativ se introduce accesul la venitul minim garantat, insa el este acordat ca forma de sprijin si doar in baza unei cereri. Acesta nu este un drept si nu va fi considerat valabil pentru toti romanii pe o perioada nedeterminata.
Banii se vor acorda pentru cei fara venituri si pentru cei cu venituri, astfel dorindu-se o completare a sumei lunare de care beneficiaza o persoana. Daca, spre exemplu, obtineti un venit lunar legal de 1100 de lei, in baza unei cereri veti primi de la stat inca 400 de lei. Daca nu aveti niciun fel de venit, veti primi intreaga suma.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
"Sprijinul pentru un trai decent (n.r. cei 1500 lei) reprezinta ajutorul statului si se stabileste ca diferenta intre venitul minim garantat lunar de 1500 de lei si venitul net lunar al persoanei. Se iau in calculul venitului net toate veniturile considerate impozabile din Codul Fiscal: venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din salarii si asimilate salariile, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii, venituri din pensii, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultra, venituri din premii si jocuri de noroc, venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, venituri din alte surse asa cum sunt definitie in Codul Fiscal", se arata la art. 2 din proiectul de lege.
Pentru a obtine acesti bani persoanele interesate trebuie sa depuna o cerere si acte doveditoare care sa arate ce bani obtin lunar. Daca nu se incaseaza nicio suma impozabila, atunci acest lucru va fi precizat in cerere.
Un model de declaratie pe propria raspundere este disponibil AICI, intrucat un formular standard nu a fost oferit prin proiect. Cererea se depune la AJPIS sau AMPIS.
Persoanele fara domiciliu isi vor putea inregistra cererea pentru acesti 1500 de lei la AJPIS sau AMPIS si vor trebui sa mai depuna o cerere prin care sa declare ca nu obtin alte drepturi de la primarii.
Aceste cereri si documente pot fi trimise si in format electronic si vor fi solutionate in maximum 30 de zile.
Acordarea banilor este facuta prin dispozitia directorului AJPIS/AMPIS, iar in cazul in care intervin modificari cu privire la veniturile obtinute de beneficiarul ajutorului acesta se obliga a informa AJPIS/AMPIS pentru incetarea acordarii ajutorului sau scaderea sa pana la limita de 1500 de lei.
Sumele incasate necuvenit vor fi recuperate.
Banii se vor acorda pe durata starii de urgenta (care expira pe 15 mai) si pentru 6 luni dupa incetarea acesteia.
Actul a fost deja trimis pentru avize de la Consiliul Economic si Social si Consiliul Legislativ, iar un punct de vedere de la Guvern a fost solicitat.
Retinem ca in acest moment prevederile de mai sus NU se aplica!
Vom actualiza acest articol imediat ce vor exista informatii noi cu privire la proiectul de lege.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri