Consiliul UE a confirmat luni faptul ca Laura Codruta Kovesi este primul procuror-sef al Parchetului European (EPPO). Conform informatiilor furnizate de catre institutia europeana, acum mai ramane ca Parlamentul European sa confirme acest lucru.
Dupa un lung sir de evenimente care au tergiversat numirea fostei sefe a DNA in fruntea EPPO, Consiliul UE confirma faptul ca Laura Codruta Kovesi va conduce Parchetul European si va colabora cu OLAF pentru a investiga ilegalitatile din blocul comunitar.
In momentul de fata, Kovesi ovupa functia de procuror in cadrul Parchetului General de pe langa ICCJ.
Parchetul European (EPPO) este o institutie independenta si descentralizata apartinand de UE care are competenta de a investiga si de a aduce in fata instantei persoane care sunt banuite de a fraude cu bani europeni, coruptie sau frauda cu TVA. In prezent, 22 de state sunt membre ale EPPO.
EPPO este condusa de un procuror-sef care:
Procurorul-sef al EPPO va avea doi procurori-sefi adjuncti.
Din structura de conducere a EPPO va face parte si Colegiul Procurorilor. In acest for va fi inclus cate un procuror european din fiecare tara participanta la EPPO. Colegiul Procurorilor se va ocupa de luarea de decizii cu privire la chestiuni de importanta strategica, va asigura eficienta rezolvarii cazurilor si va veghea la buna desfasurare a investigatiilor. Totodata, acest for va fi responsabil si de eliberarea Normelor de Regulament Interior.
Drepturile suspectilor si a persoanelor care vor avea calitatea de inculpat vor fi respectate in baza normelor europene si a celor nationale.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
EPPO va fi responsabil de anchetarea si gasirea vinovatilor care fraudeaza bugetul UE. In 2017, 467 de milioane de euro au fost furati prin diverse metode si nimeni nu a raspuns pentru acest lucru. Bugetul intreg al UE pentru anul 2017 a fost de 137,4 miliarde de euro.
In atentia EPPO vor fi aduse doar cazurile care insumeaza:
Sediul EPPO va fi in Luxemburg.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE