Parchetul European (EPPO) a fost inaugurat oficial. Laura Codruta Kovesi a depus "juramantul" in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) prin luarea unui angajament solemn.
Printr-un acord comun din 16 octombrie 2019, Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene au numit-o pe doamna Laura Codruta Kövesi drept prima sefa a Parchetului European. Pe de alta parte, Consiliul Uniunii Europene, prin decizia din 27 iulie 2020, i-a numit pe primii procurori europeni ai Parchetului European.
Pentru a marca in mod solemn debutul oficial al activitatilor Parchetului European, o sedinta de inaugurare a avut loc astazi, la ora 11, la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. In cursul acestei sedinte de inaugurare, sefa si procurorii europeni ai Parchetului European si-au luat angajamentul solemn de a respecta obligatiile care decurg din functia lor. Cu aceasta ocazie, au pronuntat alocutiuni domnul Koen Lenaerts, presedintele Curtii de Justitie a Uniunii Europene, si doamna Laura Codruta Kövesi.
Angajamentul solemn a fost luat de doamna Laura Codruta Kövesi (RO), de domnul Frédéric Baab (FR), de domnul Catalin-Laurentiu Borcoman (RO), de domnul Jaka Brezigar (SI), de domnul Danilo Ceccarelli (IT), de domnul Gatis Doniks (LV), de doamna Yvonne Farrugia (MT), de doamna Teodora Georgieva (BG), de doamna Daniëlle Goudriaan (NL), de domnul José Eduardo Guerra (PT), de domnul Petr Klement (CZ), de domnul Tomas Krušna (LT), de doamna Tamara Laptoš (HR), de doamna Katerina Loizou (CY), de doamna Ingrid Maschl-Clausen (AT), de domnul Juraj Novocký (SK), de domnul Andrés Ritter (DE), de doamna Maria Concepción Sabadell Carnicero (ES), de domnul Gabriel Seixas (LU), de doamna Kristel Siitam-Nyiri (EE), de domnul Harri Tiesmaa (FI), de domnul Yves Van Den Berge (BE) si de domnul Dimitrios Zimianitis (GR), in termenii urmatori: "Ma angajez solemn sa imi exercit functia in deplina independenta, in interesul Uniunii in ansamblul sau; sa nu solicit si sa nu accept instructiuni de la nicio persoana sau entitate exterioara Parchetului European. Ma angajez de asemenea sa respect obligatia de confidentialitate, in ceea ce priveste orice informatie detinuta de Parchetul European."
Parchetul European este un organ independent al Uniunii insarcinat cu investigarea, urmarirea penala si trimiterea in judecata a autorilor infractiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu frauda, coruptie sau frauda transfrontaliera in materie de TVA care depaseste 10 milioane de euro). In acest scop, Parchetul European desfasoara investigatii, efectueaza acte de urmarire penala si exercita actiunea publica in fata instantelor competente din statele membre.
Parchetul European are sediul la Luxemburg.
Actualmente, 22 de state membre participa la aceasta cooperare consolidata (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croatia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Republica Ceha, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Tarile de Jos).