Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, cu observatii, proiectul de lege privind organizarea si desfasurarea alegerilor de anul viitor. Acesta va permite, pentru prima data, ca magistratii sa isi exprime dorinta de a participa in birourile electorale, inainte de tragerea la sorti de la nivelul instantei sau parchetului.
Membrii si-au insusit astfel in aceasta seara propunerile cuprinse in punctul de vedere elaborat de Directia Legislatie a CSM, documentare si contencios, in care se sustin in continuare observatiile privind necesitatea eliminarii participarii magistratilor din procedura electorala, dar se admite faptul ca actualul proiect normativ reprezinta un progres fata de reglementarea in vigoare. Magistratii au analizat in sedinta de azi si punctul de vedere al Ministerului Justitiei, transmis CSM.
Neacsu: „Continuam sa sustinem insa ca acordul trebuie solicitat in toate cazurile”
„Este benefic faptul ca s-a introdus obligativitatea acordului exprimat de magistrat pentru participarea in birourile electorale orasenesti, comunale si ale sectiilor de votare. Am constatat astfel ca argumentele sustinute constant si cu tarie de noi au fost luate in considerare si validate de initiatori. Continuam sa sustinem insa ca acordul trebuie solicitat in toate cazurile, inclusiv in cazul birourile electorale judetene”, a declarat Adrian Toni Neacsu, coordonatorul Comisiei 2 – Consolidarea si eficientizarea institutionala a CSM si a institutiilor coordonate.
Aceasta a transmis plenului CSM, in sedinta din 15 noiembrie, propunerea privind degrevarea judecatorilor de activitatile non-jurisdictionale de la Birourile electorale, care a fost insusita, cu majoritate de voturi.
Mai mult, judecatorul Adrian Toni Neacsu a sustinut hotararea plenului CSM in cadrul intalnirii din 23 noiembrie a grupului de lucru constituit pentru elaborarea actului normativ. La sedinta de lucru, care a avut locla sediul Ministerului Afacerilor Interne, au participat reprezentantii ministerelor si autoritatilor cu atributii in domeniul electoral, conform dispozitiilor premierului Emil Boc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<