Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, cu observatii, proiectul de lege privind organizarea si desfasurarea alegerilor de anul viitor. Acesta va permite, pentru prima data, ca magistratii sa isi exprime dorinta de a participa in birourile electorale, inainte de tragerea la sorti de la nivelul instantei sau parchetului.
Membrii si-au insusit astfel in aceasta seara propunerile cuprinse in punctul de vedere elaborat de Directia Legislatie a CSM, documentare si contencios, in care se sustin in continuare observatiile privind necesitatea eliminarii participarii magistratilor din procedura electorala, dar se admite faptul ca actualul proiect normativ reprezinta un progres fata de reglementarea in vigoare. Magistratii au analizat in sedinta de azi si punctul de vedere al Ministerului Justitiei, transmis CSM.
Neacsu: „Continuam sa sustinem insa ca acordul trebuie solicitat in toate cazurile”
„Este benefic faptul ca s-a introdus obligativitatea acordului exprimat de magistrat pentru participarea in birourile electorale orasenesti, comunale si ale sectiilor de votare. Am constatat astfel ca argumentele sustinute constant si cu tarie de noi au fost luate in considerare si validate de initiatori. Continuam sa sustinem insa ca acordul trebuie solicitat in toate cazurile, inclusiv in cazul birourile electorale judetene”, a declarat Adrian Toni Neacsu, coordonatorul Comisiei 2 – Consolidarea si eficientizarea institutionala a CSM si a institutiilor coordonate.
Aceasta a transmis plenului CSM, in sedinta din 15 noiembrie, propunerea privind degrevarea judecatorilor de activitatile non-jurisdictionale de la Birourile electorale, care a fost insusita, cu majoritate de voturi.
Mai mult, judecatorul Adrian Toni Neacsu a sustinut hotararea plenului CSM in cadrul intalnirii din 23 noiembrie a grupului de lucru constituit pentru elaborarea actului normativ. La sedinta de lucru, care a avut locla sediul Ministerului Afacerilor Interne, au participat reprezentantii ministerelor si autoritatilor cu atributii in domeniul electoral, conform dispozitiilor premierului Emil Boc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<