Plenul Senatului Romaniei a refuzat cererea DNA de incepere a urmaririi penale pe numele lui Calin Popescu Tariceanu.
In Senatul Romaniei sunt 65 de senatori PSD, 25 de la PNL, 13 de la USR, 9 senatori UDMR, 8 din ALDE, 5 apartinand PMP si 11 independenti, conform datelor oferite de institutie. In total sunt 136 de senatori. Votul de astazi prin care a fost refuzata cererea DNA de urmarire penala pentru luare de mita pe numele lui Calin Popescu Tariceanu a intrunit 38 de voturi "pentru", 71 "impotriva" si 1 abtinere.
Raportul Comisiei Juridice din Senat a fost prezentat in plen luni, 3 iunie. Detaliile complete cu privire la dosarul penal nr. 531/P/2018 pot fi regasite AICI.
Ne aplecam, insa, asupra unor detalii din raportul care a stat astazi la baza refuzului incuviintarii urmaririi penale a lui Tariceanu.
In actul oficial supus astazi votului in plenul Senatului se specifica faptul ca au fost prezentate alesilor 73 de volume prin care se ofera suficiente motive pentru inculparea actualului presedinte al ALDE. DNA a transmis "73 de volume, in vederea formularii cererii de incepere a urmaririi penale impotriva domnului senator Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu - presedintele Senatului - pentru savarsirea, in exercitarea functiei de prim-ministru al Guvernului Romaniei, a unei infractiuni de luare de mita, prevazuta de art. 289 alin. (1) Cod penal rap. la art. 6 si art. 7 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. Cod penal".
Referatul PICCJ-DNA arata ca "in perioada decembrie 2004 - 22 decembrie 2008, Calin Popescu Tariceanu a indeplinit functia de prim-ministru al Romaniei. Totodata, in intervalul 2005 - 2009, acesta a avut si calitatea de presedinte al PNL. In perioada 2007 - 2008 Calin Popescu Tariceanu a beneficiat de serviciile unei echipe de consultanti, pretul acestora (cca. 2 mil. de euro) fiind justificat. (...) Platile pentru aceste servicii urmau sa fie efectuate de catre compania STG Ventures LTD. Pentru plata partiala a acestei datorii personale a demnitarului, a fost folosita suma de 800.000 de dolari, provenind de la Fujitsu Siemens Computers GsmbH, care reprezenta un comision din cotravaloarea platilor efectuate de statul roman catre aceasta companie si cu privire la care exista banuiala rezonabila ca reprezinta o contraprestatie pentru exercitarea atributiilor de serviciu de catre Calin Popescu Tariceanu pentru adoptarea HG nr. 199/2008, 645/2008, 1193/2008 si 1451/2008. In urma unei perchezitii informatice efectuate asupra unor medii de stocare ridicate, a fost identificat un inscris datat cu luna decembrie 2007, care atesta ca anumite persoane i-au facut o oferta comerciala primului-ministru Tariceanu, prin care ii propuneau demnitarului sa continue colaborarea anterioara si sa ii presteze servicii de consultanta poolitica in cursul anului 2008".
In timpul unor audieri din Comisia juridica a Senatului Calin Popescu Tariceanu acesta a sustinut ca toate acuzatiile aduse prin cele 73 de volume sunt "lipsite de temei".
La finalul lunii mai relatam faptul ca printr-un vot neutru in Comisia juridica asupra ridicarii imunitatii lui Tariceanu chestiunea va ajunge la decizia tuturor senatorilor in plen. Asadar, luni a fost data si Hotararea.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Articol unic.
Senatul hotaraste sa nu ceara urmarirea penala a domnului Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu, fost prim-ministru in perioada 28 decembrie 2004 - 22 decembrie 2008, pentru faptele care fac obiectul Dosarului nr. 532/P/2018 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie.
Calin Popescu Tariceanu nu va putea fi investigat de DNA. Acest lucru va avea loc doar in cazul in care presedintele Senatului ramane fara imunitate dupa alegerile parlamentare din 2020, intrucat majoritatea PSD-ALDE din prezent nu va aviza inceperea urmaririi penale.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE