Privind propunerea Consiliului Superior al Magistraturii de amanare a datei de intrare in vigoare a Codului de Procedura Civila
Ca urmare a propunerii Ministerului Justitiei de incheire a unui MEMORANDUM cu tema Stadiul masurilor necesare in vederea pregatirii intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila al Romaniei (Legea nr. 134/2010, republicata),
Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass-Media este abilitat sa informeze cu urmatoarele:
Avand in vedere lipsa unei finantari corespunzatoare, care sa asigure un suport eficient procesului de implementare la nivelul instantelor din Romania, CSM apreciaza ca inoportuna intrarea in vigoare la 1 septembrie 2012 a Noului Cod de Procedura Civila.
Consiliul Superior al Magistraturii reaminteste ca Memorandumul aprobat in sedinta guvernului din data de 13 iunie 2012, referitor la „Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justitiei pentru anul 2012 si a numarului maxim de posturi aprobat pentru aceasta institutie, in vederea implementarii noului Cod de procedura civila, asigurarea finantarii unor posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, precum si sustinerea in dezvoltarea si adaptarea infrastructurii instantelor judecatoresti la noile cerinte determinate de impactul noilor coduri”, care, in fapt, viza finantarea posturilor existente in sistem (vacante si nefinantate), nu s-a finalizat printr-o rectificare bugetara.
In aceste conditii, a lipsei unei minime finantari a instantelor judecatoresti, acestea nu vor putea pune in aplicare Codul de procedura civila, la data de 1 septembrie 2012.
Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii propune rediscutarea, cu toti factori responsabili, in termeni realisti, a calendarului de implementare a Noului Cod, astfel incat demrsul sa fie sustenabil din perspectiva necesarului de resurse umane si infrastructura cerute de aplicarea prevederile noului cod .
In ceea ce priveste solicitarea Ministerului Justitiei de a contribui la intocmirea Memorandumului de informare asupra stadiului pregatirii implementarii noului Cod de procedura civila, cu rezerva exprimata anterior, referitoare la data intrarii in vigoare a Codului de procedura civila in intregul sau, CSM a comunicat o serie de precizari.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<