In cadrul sedintei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, desfasurata in data de 18 ianuarie 2011, au fost analizate candidaturile magistratilor pentru promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Au lipsit, motivat, ministrul justitiei si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, membri de drept ai CSM.
In urma votului, niciun candidat pentru sectiile civila si de proprietate intelectuala, respectiv comerciala nu a intrunit majoritatea optiunilor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, necesara pentru a se dispune promovarea.
Pentru candidatii la sectia penala interviurile nu au putut avea loc, ca urmare a lipsei de cvorum.
In cadrul dezbaterilor intre membrii Consiliului nu s-a ajuns la un punct de vedere comun cu privire la prezenta modalitate de evaluare a candidatilor in raport cu actualele proceduri.
Toti membrii au cazut de acord ca actuala modalitate de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie imbunatatita, pentru a fi garantata promovarea candidatilor potrivit unor criterii obiective de performanta si integritate profesionala.
De altfel, in repetate randuri adunarile generale ale instantelor si asociatiile profesionale ale magistratilor au exprimat aceeasi opinie.
In acelasi context, pentru a sublinia o data in plus importanta problemei legate de promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecatorilor si procurorilor care au acest drept, reamintim obligatiile asumate de Romania in cadrul conditionalitatii nr. 1 din Mecanismul de Cooperare si Verificare, adoptat de Comisia Europeana, care prevad, printre altele, necesitatea unei proceduri obiective si transparente, bazate pe merit si a unor hotarari motivate ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la persoanele numite la instanta suprema.
Ca urmare, in calitate de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii anunt demararea procedurii de consultare publica a magistratilor si societatii civile pentru modificarea modalitatii de selectie pentru judecatorii si procurorii care candideaza pentru cel mai inalt for judiciar din Romania.
Aceasta masura intra in politica de intarire a responsabilitatii Consiliului Superior al Magistraturii pe care trebuie sa o adoptam in mandatul 2011-2016. In acelasi sens, anunt si decizia CSM de a adopta un cod etic pentru membrii Consiliului, care va dezvolta standardele de integritate anuntate inca in cadrul sedintei de constituire a noului CSM.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As dori sa stiu, daca conform noilor modificari la Legea Pensiilor, o persoana care este pensionata pe caz de boala/pensie de invaliditate, indiferent de grad, poate sa se angajeze? Si daca da, in ce conditii, si daca se cumuleaza pensia cu salariul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<