Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii proiectul Ghidului privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass-media.
Mai jos redam textul acestui Proiect
SCOP
Perceptia majoritatii cetatenilor asupra functionarii justitiei este determinata de informatiile din presa scrisa, audio-vizuala sau on-line, mass-media actionand ca un intermediar intre organele judiciare si public. In consecinta, se impune asigurarea unei comunicari publice predictibile, coerente si unitare drept conditie esentiala a consolidarii increderii publice in sistemul judiciar.
OBIECTIVE
Instantele si parchetele trebuie sa permita reprezentantilor mass-media sa isi indeplineasca rolul de informare a opiniei publice. Acestor institutii le revine, totodata, obligatia ca, in cadrul activitatilor prin care se realizeaza comunicarea cu mass-media asupra problemelor de interes public din activitatea instantelor si parchetelor, sa vegheze sa nu fie incalcate alte drepturi recunoscute de legislatia interna si internationala (protectia vietii private si de familie, prezumtia de nevinovatie, impartialitatea actului de justitie etc.)
Ghidul are in vedere indicarea modalitatilor in care sistemul judiciar poate asigura transparenta in comunicarea publica, in conditiile respectarii normelor procedurale si fara afectarea drepturilor persoanelor implicate in proces. De asemenea, acesta reglementeaza si unele aspecte practice.
Ghidul urmareste, totodata, adoptarea unor masuri de natura sa contribuie la minimizarea abordarii diferite a modului de comunicare a informatiilor de interes public de catre institutiile din sistemul judiciar, in functie de un set de criterii cu privire la procedurile judiciare (corecta informare a opiniei publice, buna desfasurare a procesului, prezumtia de nevinovatie, conservarea probelor, evitarea presiunii suplimentare in derularea procedurilor etc).
***
La realizarea prezentului Ghid au fost avute in vedere dispozitiile din legislatia nationala care reglementeaza domeniul informatiilor de interes public, dreptul la respectarea vietii private si de familie, impartialitatea actului de justitie si prezumtia de nevinovatie, precum si principiile care se desprind din instrumentele juridice internationale si regionale in domeniile mentionate [art. 6 paragraf 1 si 2, art. 8 si art. 10 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, Recomandarea (2002)2 a Consiliului Europei privind accesul la documente, Recomandarea (2003)13 a Comitetului de Ministri catre statele membre ale Consiliului Europei privind furnizarea de informatii prin intermediul mass-media cu privire la procesele penale, Recomandarea (2000)19 a Comitetului de Ministri catre statele membre, privind rolul urmaririi penale in sistemul de justitie penala].
Click aici pentru a citi integral Ghidul
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<