Consiliul Superior al Magistraturii a remis un comunicat de presa in care a anutat ca se implica cu maxima seriozitate in solutionarea situatiei resurselor umane de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmand sa finalizeze in cel mai scurt timp procedura de ocupare a locurilor vacante de la instanta suprema.
Consecvent principiilor asumate in timpul campaniei de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, desfasurata in toamna anului 2010, si respectand vointa tuturor judecatorilor de la judecatorii, tribunale si curti de apel din Romania, noii membri ai Consiliului au demarat procedurile pentru promovarea judecatorilor la instanta suprema pe cele 15 locuri vacante.
Consiliul Superior al Magistraturii reaminteste ca, intr-o procedura unica desfasurata recent, a organizat in luna februarie 2011 cea mai ampla forma de consultare a magistratilor si a societatii civile cu privire la criteriile de alegere a candidatilor pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Rezultatul s-a concretizat intr-un Ghid adoptat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii in data de 17.03.2011, in conditiile in care colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu a fost de acord cu modificarea Regulamentului de organizare si functionare administrativa, iar ministrul Justitiei a considerat ca nu este o optiune acceptabila promovarea unei ordonante de urgenta pentru modificarea legilor Justitiei.
In momentul de fata, in special sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie are nevoie de ocuparea locurilor vacante. Consiliul apreciaza efortul deosebit desfasurat de colegii judecatori de la aceasta sectie, in conditiile in care la aceasta sectie sunt 9 posturi vacante.
De asemenea, CSM saluta masurile manageriale luate de conducerea Curtii pentru urgentarea solutionarii cauzelor aflate pe rolul acesteia, mai ales in ceea ce priveste cauzele de coruptie care se afla sub atenta monitorizare a Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima convingerea ca judecatorii de la Inalta Curte vor respecta intocmai decizia Consiliului, contribuind astfel la promovarea unor judecatori competenti si integri la cea mai importanta instanta din tara, in care criteriile vor fi unele obiective si incontestabile. (Sursa: Consiliul Superior al Magistraturii)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<