Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) solicita de la Guvern si Parlament masuri noi si specifice cu privire la promovarea corecta in cadrul ICCJ.
Asociatia aminteste, intr-un comunicat de presa, ca, in toamna anului 2019, a dat publicitatii un "White Paper" cu privire la promovarea judecatorilor in functiile de varf din sistemul judiciar, in care atragea atentia asupra necesitatii garantiilor privind meritocratia si sansele egale pentru fiecare concurent inscris la concursul pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie.
"Modificarile aduse in anul 2018 Legilor Justitiei, afectand inclusiv modalitatea de derulare a concursurilor din perioada recenta, indeparteaza interesul judecatorilor de accesul la functiile de elita, organizarea si desfasurarea concursurilor fiind apanajul Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii si al unui numar extrem de redus de examinatori numiti de aceasta, aproape mereu aceiasi, in lipsa oricaror interdictii de desemnare in comisii in cadrul unor examene/concursuri consecutive", explica atunci FJR.
Potrivit asociatiei, ultimul concurs de promovare, incheiat in luna decembrie 2019, confirma aceste ingrijorari, existand "aceiasi examinatori (inclusiv sot si sotie in comisii, carora li s-a adaugat inexplicabil si fostul ministru al Justitiei Tudorel Toader, ocupant al unei functii politice de prim rang si artizan al unor propuneri si modificari legislative care au determinat reactiile imediate ale miilor de magistrati romani, precum si ale tuturor organizatiilor internationale relevante".
Forumul Judecatorilor sustine ca o reforma "reala" este "absolut necesara" si nu mai poate intarzia, in conditiile in care cadrul legislativ actual "ignora" recomandarile Comisiei Europene formulate in cadrul rapoartelor MCV.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Portal Codul Muncii
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Asociatia solicita Guvernului si Parlamentului sa propuna si, respectiv, sa reglementeze "urgent" instituirea unor examene meritocratice de promovare in functia de judecator la ICCJ, sustinute exclusiv prin intermediul Institutului National al Magistraturii, precum si inlaturarea oricarei forme de implicare directa a Consiliului Superior al Magistraturii in concursul de promovare a judecatorilor la Instanta suprema, prin abrogarea dispozitiilor care ii confera rolul de a desemna comisii de concurs, dar si ca selectia comisiilor de concurs sa fie realizata exclusiv prin tragere la sorti, transparent, la nivelul INM.
De asemenea, FJR solicita instituirea interdictiei de numire ca membru in orice alta comisie constituita pentru selectia judecatorilor vreme de trei ani de la data la care acel judecator a fost desemnat membru al unei comisii de concurs privind functiile rezervate judecatorilor in sistemul judiciar, precum si de numire ca membru in aceste comisii a persoanelor din afara corpului magistratilor care au desfasurat activitate politica sau cel putin aparenta de activitate politica cel putin trei ani anterior numirii.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri