UNBR: COMISIA PERMANENTA DECIZIA nr. 47 din 14 decembrie 2012
In temeiul prevederilor art. 20 alin. (1) al Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata (in continuare Lege) si prevederilor art. 310 alin. (1) din Statutul profesiei de avocat (in continuare Statut),
Examinand procesul verbal privind afisarea rezultatelor finale la Examenul de absolvire a Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor
Luand act de propunerea inaintata de Consiliul de Conducere al INPPA, privind validarea examenului Comisia Permanenta, intrunita in sedinta din data de 14 decembrie 2012,
DECIDE:
Art. 1 – Se valideaza rezultatele examenului de absolvire a Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor - INPPA, organizat in perioada 26 noiembrie – 13 decembrie 2012.
Art. 2 – Se acorda titlul profesional de avocat definitiv avocatilor care au promovat examenul, mentionati in Anexa, parte integranta din prezenta decizie.
Art. 3 – Consiliile barourilor vor emite decizii de inscriere in tabloul avocatilor definitivi a avocatilor care au promovat examenul, tinand cont ca data dobandirii titlului profesional de avocat definitiv va fi considerata data implinirii termenului stagiului prevazut la art. 18 alin. (1) din Lege, chiar daca promovarea examenului de absolvire a INPPA are loc inainte sau dupa aceasta data, conform art. 310 alin. (4) din Statut.
Art. 4 – Prezenta decizie se comunica tuturor barourilor, care o vor aduce la indeplinire si Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor – I.N.P.P.A..
Anexa la Decizia nr. 47 din 14 decembrie 2012 a Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania
... click aici pentru cuprinsul integral
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este posibil ca un angajat sa aiba 2 CIM-uri la acelasi angajator? De exemplu, un angajat cu 8 ore, mai poate avea un alt contract pe timp partial ca formator/lector? Care sunt conditiile legale? Cum se poate inregistra in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<