Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, a fost publicata comunicarea cu privire la proiectul de directiva europeana vizand respectarea prezumtiei de nevinovatie, inclusiv in comunicarile autoritatilor publice catre mass media.
Asa cum se stabileste in propunerea de directiva, statele membre vor avea obligatia de a lua masuri pentru a se asigura ca autoritatile publice nu se refera la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate “inainte ca vinovatia acestor persoane sa fie dovedita conform legii”
"Autoritatile nationale vor trebui sa se abtina de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, in instanta sau in public, “prin utilizarea de masuri de constrangere fizica”, cum ar fi catuse, boxe, lanturi, cu exceptia cazurilor in care asemenea masuri sunt necesare din ratiuni de securitate.", se precizeaza pe site-ul UNBR.ro.
”Prezumtia de nevinovatie este incalcata daca declaratiile publice, date de catre autoritatile publice, sau deciziile judiciare, altele decat cele privind stabilirea vinovatiei, se refera la persoana suspectata sau acuzata ca fiind vinovata, fara ca vinovatia acestor persoane sa fi fost in prealabil dovedita in conformitate cu legea. Astfel de declaratii si decizii judiciare nu ar trebui sa reflecte o opinie potrivit careia persoana este vinovata….”(pct.13), conform textului final de compromis al propunerii de directiva privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si ale dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale.
Conform noilor prevederi, autoritatile publice nu pot fi impiedicate sa difuzeze in mod public informatii privind proceduri penale, atunci cand acest lucru este strict necesar. Spre exemplu, daca este necesar ca publicul sa ajute la identificarea pretinsului autor al infractiunii.
Cu toate acestea, se prevede faptul ca utilizarea unor astfel de motive trebuie sa se limiteze la situatiile in care acest lucru este rezonabil si proprotional, avand in vedere toate interesele.
Atentie la faptul ca modul si contextul in care este difuzata informatia nu trebuie sa creeze impresia ca persoana este vinovata inainte ca vinovatia acesteia sa fi fost dovedita in conformitate cu legea.
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Mai mult, conform propunerii de directiva se precizeaza faptul ca autoritatile compentente ar trebui sa se abtina de la "prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, in instanta sau in public, prin utilizarea unor masuri de constrangere fizica, cum ar fi catusele, cutii de sticla, boxe, lanturi, cu exceptia cazului in utilizarea unor astfel de masuri este necesara din motive specifice cazului, precum cele legate de securitate, inclusiv pentru a preveni persoanele suspectate sau acuzate de a-si face rau sau a-i vatama pe altii ori de a preveni distrugerile ori contactul cu alte persoane, cum ar fi martori sau victime. Totodata, in cazul in care este practic posibil, autoritatile competente ar trebui sa se abtina de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate in instanta sau in public in timp ce poarta uniforme de inchisoare, pentru a se evita impresia ca aceste persoane sunt vinovate (pct. 13c si 13d)."
Potrivit comunicarii de pe site-ul UNBR.ro, proiectul privind noua directiva trebuie sa fie aprobat de catre plenul Parlamentului European, la o viitoare sesiune plenara.
Dupa aprobarea oficiala a directivei, de catre atat Parlamentul UE, cat si Consiliu, statele membre vor avea doi ani de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pentru a transpune directive in legislatia nationala.
Sursa si comunicare integrala: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri