Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a prezentat consecintele finalizarii iesirii Marii Britanii din spatiul comunitar. Brexit are un impact si asupra acestei entitati importante pentru UE.
"Curtea de Justitie a Uniunii Europene ia act de faptul ca retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana are ca efect incetarea mandatelor membrilor britanici ai institutiei cu incepere de la 31 ianuarie 2020 la miezul noptii", arata CJUE intr-un comunicat remis E-Juridic.
Numarul de judecatori ai Curtii de Justitie si ai Tribunalului, stabilit la cate unul pentru fiecare stat membru pentru Curtea de Justitie si la cate doi pentru fiecare stat membru pentru Tribunal, se reduce deci cu efect imediat din momentul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeana. In schimb, potrivit Declaratiei Conferintei reprezentantilor guvernelor statelor membre din 29 ianuarie 2020 privind consecintele retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeana asupra avocatilor generali ai Curtii de Justitie a Uniunii Europene, numarul de avocati generali ai Curtii de Justitie, stabilit la unsprezece prin Decizia din 25 iunie 2013 a Consiliului, nu este afectat de aceasta retragere.
In asteptarea numirii de catre guvernele statelor membre a unui nou avocat general, doamna Eleanor Sharpston isi va continua activitatea, in conformitate cu articolele 5 si 8 din Statutul Curtii de Justitie a Uniunii Europene, pana la preluarea functiei de catre succesorul sau. In conformitate cu termenii acordului de retragere, Curtea de Justitie a Uniunii Europene este in continuare competenta in ceea ce priveste toate procedurile initiate de Regatul Unit sau impotriva acestuia inainte de incheierea perioadei de tranzitie, care este stabilita la 31 decembrie 2020.
De asemenea, Curtea este in continuare competenta sa se pronunte cu privire la cererile de decizie preliminara introduse de instante judecatoresti din Regatul Unit inainte de incheierea acestei perioade de tranzitie.
"Curtea de Justitie a Uniunii Europene saluta contributia majora a tuturor fostilor membri britanici la constructia europeana in general si la jurisprudenta Curtii de Justitie si a Tribunalului in special", transmite institutia.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri