O societate vrea sa detaseze angajati romani in Italia. A depus documentatia la CNPP pentru formular A1, dosar in care se cere sa existe si actul aditional pentru detasare.
In acest caz se trimite Revisal pentru detasare? Daca da, cele 20 de
zile lucratoare pentru comunicare Revisal se calculeaza de la data emiterii actului aditional (care este anterior depunerii dosar la CNPP) sau de la data la care incepe efectiv perioada detasarii (care este dupa eliberare formular A1 de catre CNPP)? Este corect folosita notiunea de detasare in acest caz? sau de fapt este delegare?
Acceptiunea de „salariat detasat” in sensul Regulamentului (CE) 883/2004, in baza caruia se acorda formularul A1, este diferita de acceptiunea de „salariat detasat” in sensul legislatiei din Romania.
Delegarea reprezinta, potrivit art. 43 din Codul muncii exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Asadar, salariatul delegat exercita temporar, pentru acelasi angajator lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Deosebirea dintre delegare si detasare consta in aceea ca salariatul delegat presteaza activitate pentru angajator dar in alt loc de munca decat cel stabilit in contractul individual de munca, in timp ce, salariatul detasat presteaza activitate pentru alt angajator.
In cazul delegarii, contractul individual de munca nu se suspenda iar angajatorul are obligatia de a-i plati salariatului drepturile salariale spre deosebire de detasare, situatie in care, contractul individual de munca se suspenda iar drepturile salariale sunt platite de catre angajatorul la care salariatul a fost detasat.
Potrivit art. 12 din Regulamentului (CE) 883/2004, persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru a lucra pentru angajator continua sa fie supusa legislatiei primului stat membru, cu conditia ca durata previzibila a activitatii sa nu depaseasca douazeci si patru de luni si sa nu fi fost trimisa sa inlocuiasca o alta persoana.
Astfel, pentru ca o persoana sa ramana supusa legislatiei statului din care este trimisa, una dintre conditiile necesare a fi indeplinite este aceea de a continua sa lucreze pentru angajator. Or, in situatia unei detasari in sensul din Codul muncii , aceasta conditie nu este indeplinita intrucat activitatea salariatului detasat se desfasoara pentru angajatorul la care este detasat.
De aceea, consideram ca detasarea in sensul Regulamentului 883/2004 reprezinta delegare in sensul din Codul muncii .
In consecinta, apreciem ca veti putea obtine documentul portabil A1 pentru salariatii pe delegati conform prevederilor din Codul muncii .
Delegarea nu consituie element al registrului de evidenta a salariatilor, astfel ca, perioada in care un salariat este delegat nu se inscrie in registru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<