Avem de-a face cu o speta analizata si rezolvata de experti. Discutam despre situatia unui angajat care nu respecta perioada de preaviz. Absenteaza de la locul de munca pe durata preavizului, este convocat la cercetare disciplinara si apoi este instiintat ca va fi concediat disciplinar.
Angajatul se prezinta la cercetarea disciplinara insa membrii comisiei lipsesc. Poate acesta sa actioneze angajatorul in instanta? A fost angajatul concediat disciplinar in mod corect?
Asa cum se prevede si in Codul muncii, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de
zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Nu neglijam faptul ca pe durata preavizului contractul individual de munca nu inceteaza sa-si produca toate efectele.
Asadar, pe durata preavizului contractul isi produce toate efectele cu drepturi si obligatii din partea ambelor parti: angajator si salariat.
Atentie: Fara acordul partilor nu exista incetare CIM prin demisie fara preaviz decat in situatia in care angajatorul nu a respectat una dintre clauzele contractului de munca.
In speta, angajatorul nu si-a incalcat obligatiile contractuale insa angajatul nu a respectat perioada de praviz solicitata de angajator.
A absentat de la locul de munca iar angajatorul a fost nevoit sa il convoace la cercetare disciplinara pentru absente nemotivate.
Angajatorul nu este obligat sa comunice componenta comisiei de cercetare si desigur o poate modifica in functie de necestati.
Daca angajatul s-a prezentat la sediul firmei la data si ora indicate in convocator si comisia a lipsit, acesta poate inainta actiune in instanta dar cum va motiva absenta de la locul de munca pe durata preavizului?
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<