In data de 28 iulie 2015, membrii Comisiei de lucru nr. 1 - "Independenta si responsabilizarea justitie, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar", din cadrul CSM au analizat memoriul magistratilor cu privire la modificarile legilor justitiei si memoriul UNJR cu privire la propunerile Consiliului de modificare a procedurii prin care sunt magistratii selectati.
Pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii a fost dat publicitatii Comunicatul de presa din care citez urmatoarele:
"Lucrarile privind propunerile de modificare si completare a legilor justitiei se afla pe rolul Comisiei nr. 1 din anul 2011 si au fost supuse analizei in cadrul mai multor sedinte ale acesteia.
In anul 2012 propunerile de modificare si completare a Legii nr. 303/2004 au fost transmise, spre consultare, tuturor instantelor si parchetelor, inclusiv sub aspectul modificarilor propuse referitor la sistemul de promovare in functii de executie. In luna martie 2015 a.c. propunerile de modificare si completare a Legii nr.303/2004 au fost supuse consultarii din nou, iar opiniile tuturor instantelor si parchetelor au fost centralizate si analizate in sedinta Comisiei nr. 1 din data de 21 iulie 2015."
De asemenea, in cadrul comunicatului de presa dat publicitatii pe site-ul CSM se aduc precizari si cu pribire la introducerea posibilitatii de numire in functia de judecator si procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor.
Citez din comunicat:
"In ceea ce priveste introducerea posibilitatii de numire in functia de judecator si procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor, mentionam ca, la data de 3 martie 2015, Plenul CSM a analizat propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1991, inregistrata pe rolul Senatului (L149/2015) si a retinut, printre altele, necesitatea completarii acesteia cu o noua dispozitie care sa confere judecatorilor si procurorilor cu o vechime de cel putin 18 ani in aceste functii, eliberati din functie din motive neimputabile, dreptul de deveni avocati, fara examen. Astfel, pe temei de reciprocitate, a fost formulata propunerea corelativa, referitoare la posibilitatea numirii in functia de judecator sau procuror a avocatilor cu o vechime de cel putin 18 ani. "
Comunicatul in format integral poate fi consultat pe site-ul CSM.
Sursa: Consiliul Superior al Magistraturii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<