Avocatii s-ar putea pensiona anticipat la 60 de ani, fata de 62 de ani, asa cum prevede actuala legislatie, potrivit unui proiect de lege inregistrat la Senat pentru dezbatere.
Initiatorii proiectului de act normativ atrag atentia ca articolul 38 privind pensia anticipata din Legea 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor nu intruneste toate conditiile prevazute pentru a putea fi aplicat.
"In situatia optimista, un avocat intra in profesie la 22 de ani la care s-ar adauga cei 40 de ani de cotizare, astfel ca articolul in forma actuala nu poate fi aplicat niciunui avocat de 60 de ani ci doar unor avocati care au implinit cel putin 62 de ani", sustin initiatorii proiectului de lege.
Alte modificari propuse la Legea pensiilor pentru avocati
1. Inlaturarea interdictiei de exercitare a profesiei de avocat la implinirea varstei de 70 de ani, prin eliminarea prevederii actuale de transformare din oficiu a pensiei anticipate in pensie de retragere definitiva din profesie.
2. Introducerea transformarii pensiei anticipate in pensie de limita de varsta la implinirea conditiilor de varsta standard, asa cum este prevazut si in legislatia sistemului public sau in legislatia de pensii a notarilor, urmarindu-se egalitatea de tratament a pensionarului, din avocatura, in comparatie cu alte sisteme de pensii nationale obligatorii.
3. Cuantumul pensiei anticipate sa se stabileasca din cuantumul pensiei pentru limita de varsta prin diminuarea acestuia cu un procent de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare. O masura preluata, de asemenea, din prevederile sistemului public, existenta si in sistemul de pensii al notarilor.
LEGE pentru modificarea si completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor
Articol unic - Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I nr. 342 din 5 mai 2016, cu completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 37, alineatele (1) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, asiguratilor care au realizat stagiul complet de cotizare numai in profesia de avocat.
(4)Cuantumul pensiei anticipate se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de
varsta prin diminuarea acestuia cu un procent de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
2. La articolul 37, dupa alineatul (4} se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
(5)Prin sintagma luni de anticipare se intelege perioada cuprinsa intre data acordarii pensiei anticipate si data implinirii varstei standard de pensionare pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta, exprimata in numar de luni calendaristice intregi.
3. La articolul 38, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(1) La data indeplinirii conditilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma, in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii aplicate si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare si, la cererea avocatului, a perioadelor asimilate.
(2) Transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.
4. La articolul 38, alineatele (3) si (4) se abroga.
Atentie, acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa treaca de votul Parlamentului si sa mearga la Presedintele Romaniei spre promulgare, urmand ca apoi sa fie publicat in Monitorul Oficial.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem un salariat care la data de 15.05.2025 implineste varsta de 65 ani. In anul 2023 ne-a comunicat decizia de pensionare pentru limita de varsta, cu reducerea varstei de pensionare. La acea data i-am incetat contractul de munca si am incheiat cu salariatul un alt contract care este activ in prezent. Ce obligatii are acum societatea cand salariatul va implini varsta de 65 de ani? Dorim ca acesta sa continue activitatea in cadrul firmei.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Compania doreste ca pentru angajatii unui departament sa acorde lunar un bonus in functie de performanta individuala in urma evaluarii lunare pe anumiti indicatori de performanta si in functie de gradul de indeplinire a acestor indicatori. Avand in vedere ca bonusul este variabil, are valoare diferita de la luna la luna, deci nu are o valoare fixa sau nu este exprimat in procent, este suficienta doar intocmirea unei decizii de acordare a bonusului? Decizia poate fi intocmita doar la inceputul...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns: Avem un salariat nascut in septembrie 1962 care a primit decizia din atasament privind acordarea pensiei pentru limita de varsta - a depus cerere de pensionare. La societate decizia a ajuns in data de 02.04.2025. Acesta doreste continuarea activitatii. - Poate continua in baza aceluiasi contract de munca si cumula pensia cu salariul? ori actualul contract trebuie incetat cu ce articol se face incetarea? si se intocmeste un nou contract de munca? In ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<