Peste 350.000 de euro, inscrisuri si sisteme informatice au ridicat, ieri, politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice, in urma celor peste 100 de perchezitii efectuate la cadre didactice, studenti si la alte persoane din cadrul unor institutii de invatamant, care ar fi fost implicate in promovari fraduloase de examene.
Fata de 15 persoane au fost dispuse masuri restrictive de libertate.
La data de 26 iulie a.c., politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice si ai Directiei Operatiuni Speciale a Politiei Romane, sub coordonarea Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, au efectuat 106 perchezitii domiciliare, intr-o cauza in care 36 de persoane sunt cercetate pentru savarsirea de infractiuni de coruptie.
In urma perchezitiilor, au fost ridicati peste 350.000 de euro, inscrisuri si sisteme informatice utile cauzei.
Pana in acest moment, 6 persoane au fost retinute si urmeaza sa fie prezentate instantei, cu propunere de arestare preventiva, iar fata de alte 9 s-a dispus masura controlului judiciar.
Din ancheta a reiesit ca, in cadrul unor institutii de invatamant superior, s-ar fi constituit retele infractionale din care ar fi facut parte cadre didactice, secretare si alte categorii de personal nedidactic, precum si fosti absolventi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenti la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, in vederea promovarii frauduloase a examenelor.
De asemenea, in acest mecanism, studenti care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, in special cei cunoscatori de limba romana, ar fi devenit la randul lor intermediari pentru alti colegi.
In anumite cazuri, banii oferiti in schimbul promovarii examenelor ar fi fost lasati la puncte de schimb valutar ai caror administratori ar fi fost in relatii de prietenie cu cadrele didactice.
In fapt, cadrele didactice ar fi pretins si primit bani si bunuri de la studenti pentru a le oferi lucrari de licenta deja elaborate ori pentru promovarea unor examene, mai ales in cazul unor studenti straini, inscrisi la grupe ce urmau cursurile in romana, fara ca acestia sa inteleaga limba.
Consilier Codul Muncii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Totodata, informaticienii institutiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidenta situatiilor scolare si ar fi modificat rezultatele obtinute de unii dintre studenti ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu raspunsurile corecte, in timpul examenelor.
La actiune au participat si politisti din cadrul Directiei de Combatere a Crimei Organizate, a Directiei de Investigatii Criminale si a Directiei de Politie Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si politisti ai inspectoratelor de politie judetene Caras-Severin, Hunedoara si Timis, precum si jandarmi.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri