In mai putin de trei zile vom trece din stare de urgenta in stare de alerta, asadar Guvernul a initiat un proiect de lege care cuprinde regulile valabile dupa data de 14 mai.
Din 15 mai, Romania va fi in stare de alerta. Guvernul a initiat un proiect de lege in care a inclus regulile aferente si l-a trimis Parlamentului. Acesta va fi discutat si votat marti in procedura de urgenta, urmand ca deputatii sa aiba ultimul cuvant de spus.
Avand in vedere interesul crescut al romanilor cu privire la aceasta tema, va vom prezenta mai jos doar masurile principale pe scurt. Proiectul integral poate fi consultat aici.
1. Actul instituie masuri temporare si graduale pentru protejarea dreptului la viata, inclusiv prin restrangerea exercitiului altor drepturi si libertati fundamentale.
2. Este precizat din start faptul ca libertatea circulatiei, a intrunirilor, dreptul la munca, libertate economica, invatatura, greva si viata intima, familiala sau privata pot fi afectate intr-o masura mai mare sau mai mica prin acest proiect de lege.
3. Actul, odata adoptat, va permite suspendarea activitatii de servire si consum a produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile comune de servire a mesei. Vor fi, insa, posibile livrarile, ridicarea personala a comenzii si room-service-ul in cadrul unitatilor hoteliere.
4. Se vor putea suspenda activitatile de comercializare in mall-uri, dar raman active vanzarea de produse electronice si electrocasnice numai cand operatorul asigura livrarea la domiciliu. Totodata, in mall-uri vor putea ramane deschise farmaciile, magazinele agroalimentare, cabinetele stomatologice, curatoriile de haine, centrele de ingrijire personale si magazinele oftalmologice. Angajatii vor fi obligati sa poarte masca ce va trebui schimbata din patru-n patru ore.
5. Ministerul Sanatatii (MS) si unitatile aflate in subordinea sa pot face angajari fara concurs.
6. Conducatorii institutiilor din cadrul MS vor putea fi suspendati de functie si inlocuiti chiar si de catre cei care nu au calitatea de functionari publici.
7. Toti romanii vor fi obligati ca pe durata starii de alerta sa poarte masca atat in public, cat si in birouri sau alte spatii inchise.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Cartea verde a contabilitatii
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
8. Angajatorii vor trebui sa asigure triajul epidemiologic pentru toti angajatii si sa se asigure ca se respecta normele de igiena.
9. Se pot plafona preturi la medicamente, dezinfectanti, dispozitive medicale, tehnologii, materiale sanitare si echipamente de protectie.
10. Institutiile publice implicate in combaterea pandemiei pot dispune unilateral detasarea unui angajat, cu conditia ca respectivul/a sa activeze in acelasi domeniu pentru care se detaseaza.
11. Telemunca ramane in continuare o prioritate, iar acest lucru poate fi dispus unilateral de catre orice angajator.
12. Concediile de odihna, de odihna suplimentara, fara plata, pentru studii si cele de formare personala pot fi intrerupte oricand pe durata starii de alerta.
13. Angajatorii pot, totodata, sa dispuna efectuarea totala sau partiala a concediului de odihna pentru o parte din sau tot personalul angajat.
14. Conducatorii centrelor rezidentiale de ingrijire si asistenta vor fi obligati sa asigure continuitatea serviciilor.
15. Valabilitatea contractelor si acordurilor colective de munca se prelungeste automat pentru 90 de zile.
16. Angajatorii cu mai mult de 50 de angajati pot modifica programul de lucru fara acordul salariatilor pentru decalarea intrarii si iesirii din tura. Cei care nu respecta aceasta obligatie vor fi amendati cu maximum 5.000 de lei.
17. Institutiile publice si autoritatile pot angaja personal fara concurs pentru o durata determinata de 6 luni.
18. Angajatii din sistemul public vor fi oricand disponibili pentru a raspunde sarcinilor de serviciu.
19. Nu se pot deschide conflicte colective de munca in sistemul energetic national, sectoarele nucleare, unitatile cu foc continuu, unitatile sanitare si de asistenta sociala, telecomunicatii, radio, transporturi pe cai ferate, salubrizare si alimentare cu apa, gaz, energie electrica si caldura.
20. Preavizul se suspenda pe durata starii de alerta pentru angajatii din sanatate, ordine publica si securitate nationala.
21. Vor putea fi instituite restrangeri in continuare pentru transportul aerian, naval, subteran sau terestru.
22. Invatamantul se organizeaza online, iar pentru elevii fara posibilitati vor fi asigurate resursele necesare de catre Inspectoratele Scolare.
23. Elevii care sustin examene vor putea merge la scoala pentru pregatire de-abia din 2 iunie.
24. Orice activitate culturala poate fi suspendata.
25. La biserica se poate merge si se va putea chiar intra in lacasul de cult.
26. Se poate intra in continuare in insolventa.
27. Reorganizarea judiciara inceputa deja se prelungeste cu 2 luni.
28. Persoanele suprvegheata la serviciul de probatiune vor fi verificate audio-video.
29. Obligatia stabilita de instanta pentru parcurgerea unui curs ori calificare va fi intreprinsa prin telescoala.
20. Executarea muncii in folosul comunitatii va fi realizata cu prioritate pe durata starii de alerta pentru condamnarile de acest fel al caror termen se implineste in urmatoarele sase luni.
21. Pe durata starii de alerta se va putea merge la inchisoare.
22. Procesele se pot desfasura in continuare in regim de videoconferinta.
23. Amenzile aplicate de agentul constatator pot fi achitate in termen de 15 zile la jumatate din cuantumul amenzii primite! Atentie, nu vorbim de jumatate din cuantumul minim al sanctiunii, ci de jumatate din valoarea amenzii incasate.
Pe baza acestor reguli-cadru, se vor putea luat mai multe decizii specifice care sa modifice anumite aspecte ale vietii noastre publice.
Senatul va vota marti acest proiect si este de asteptat ca si deputatii sa isi exercite votul miercuri.
Vineri starea de urgenta nu va mai fi valabila, asadar va trebui sa existe cadrul legal care va permite operationalizarea starii de alerta.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri