Legea nr. 151 din 2020 a intrat in vigoare, dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 658 din 2020 si termenul de trei zile necesar s-a scurs. De acum incolo, angajatii nu mai pot fi discriminati sau hartuiti. Daca se constata o astfel de situatie, atunci pedepsele sunt aspre!
In primul rand, hartuirea, discriminarea prin asociere si victimizarea sunt acum definite in Codul muncii si pot fi constatate mai usor de autoritati sau instante.
Hartuirea este definita expres in Codul muncii, in urma modificarilor de mai sus, ca "orice tip de comportament care are la baza unul dintre criteriile prevazute la alin. (2) care are ca scop sau ca efect lezarea demnitatii unei persoane si duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator".
Discriminarea prin asociere a fost introdusa si definita ca "orice act sau fapta de discriminare savarsita impotriva unei persoane care, desi nu face parte dintr-o categorie de persoane identificata potrivit criteriilor prevazute la alin. (2), este asociata sau prezumata a fi asociata cu una sau mai multe persoane apartinand unei astfel de categorii de persoane".
Cat despre victimizare, aceasta este definita "ca orice tratament advers, venit ca reactie la o plangere sau actiune in justitie cu privire la incalcarea principiului tratamentului egal si al nediscriminarii".
Tot o discriminare este considerata si fapta de a dispune unei persoane sa utilizeze o forma de discriminare fata de una sau mai multe persoane.
Atentie! Nu constituie discriminare excluderea, deosebirea, restrictia sau preferinta in privinta unui anumit loc de munca in cazul in care, prin natura specifica a activitatii in cauza sau a conditiilor in care activitatea respectiva este realizata, exista anumite cerinte profesionale esentiale si determinante, cu conditia ca scopul sa fie legitim si cerintele proportionale.
In al doilea rand, persoanele care traiesc cu anumite boli cronice necontagioase (ex. HIV) nu mai pot fi supuse "micilor rautati de birou", intrucat astfel de fapte discriminatorii se pedepsesc.
"Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, discriminare prin asociere, hartuire sau fapta de victimizare, bazata pe criteriul de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata, este interzisa", este prevazut de acum la art. 5, alin. (2) din
Codul muncii.
Conform modificarilor ce deja se aplica, constituie discriminare directa orice act sau fapta de deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, intemeiat(a) pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute mai sus, care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
In al treilea rand, discriminarea la locul de munca, la modul general, inclusiv concedierea pe criterii discriminatorii erau interzise in Codul muncii si inainte de operarea modificarilor pe care vi le-am prezentat mai sus. Insa nu exista o sanctiune speciala pentru discriminare (existau si exista, insa, amenzi in OG nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare). Legea nr. 151/2020 a introdus acum o amenda intre 1.000 si 20.000 de lei pentru discriminare, inclusiv pentru concedierea discriminatorie.
Finalmente, asa cum ne-am obisnuit, modalitatea prin care se stabileste aplicarea unei astfel de amenzi ramane inca intr-o negura. Firma va putea plati sanctiunea la jumatate din valoarea sa in termen de 15 zile. Asta inseamna ca indiferent de gravitatea situatiei constatate, cel amendat cu 20.000 de lei va putea achita doar 500 de lei in termen de 15 zile, la fel ca cel amendat cu 2.000 de lei.