Pe langa faptul ca Guvernul a decis acordarea unui stimulent de 100 de lei pentru romanii vaccinati impotriva Covid-19, angajatorii pot si ei sa ofere anumite bonusuri sau premii. Ele nu constituie discriminare fata de angajatii care nu vor sa se imunizeze!
In primul rand, trebuie sa retinem doua lucruri esentiale:
romanii primesc 2 zile libere platite pentru a se vaccina impotriva Covid-19 si, pe langa asta, mai au acces si la
un beneficiu de 100 de lei. Acestea sunt garantate de statul roman prin institutiile si agentiile sale.
In al doilea rand, companiile care vor sa reia activitatea fara bariere si sa isi aduca angajatii la birou sau sa ii trimita in deplasari pot institui scheme diferite de compensare prin care sa facilitize vaccinarea impotriva Covid-19. Acordarea de bonusuri pentru angajatii care iau astfel de masuri nu constituie discriminare.
Conform specialistilor in domeniu, firmele care isi premiaza angajatii intr-o forma sau alta pentru ca se vaccineaza nu presupune o ingradire a drepturilor fundamentale pentru cei care nu vor sa se imunizeze. Mai mult, actiunea aceasta are un scop legitim si se supune rigorilor legii pentru ca promoveaza securitatea si sanatatea in munca, o tema care acum este mai importanta ca oricand.
Pe scurt, atat timp cat o companie face o campanie interna de promovare a vaccinarii impotriva Covid-19 si ofera anumite avantaje de natura financiara celor care aleg sa se imunizeze nu poate fi acuzata de discriminarea angajatilor care nu vor sa se vaccineze.
Pentru a identifica o situatie de descriminare trebuie sa avem in vedere ca este necesara:
Acestea criterii nu se aplica, intrucat premierea angajatilor pentru vaccinare constituie "un scop legitim", iar pentru atingerea acestuia nu se schimba nimic pentru cei care refuza imunizarea.
Vezi si: Discriminarea la locul de munca. Cum iti dai seama ca intra sub incidenta Legii nr. 151 din 2020
Mai exact, nu poate fi considerată discriminatorie o măsură pozitivă prin care se urmărește conformarea la o acțiune publică desfășurată pentru protecția vieții și a sănătății oamenilor așa cum este vaccinarea împotriva virusului SARS–COV–2.
Prin urmarea, discriminarea celor nevaccinati intervine doar atunci cand in situatii similare nu ar beneficia de acelasi tratament.