Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) arata printr-o decizie irevocabila ca primarul municipiului Reghin, Maria Precup, este incompatibil cu functia. In plus, exista si conflicte de interese.
ICCJ a respins ca nefondat recursul declarat de primarul din Reghin, Maria Precup, impotriva sentintei nr.41 din 15 aprilie 2016, pronuntata de Curtea de Apel Targu-Mures - Sectia a II-a Civila, de Contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr.438/43/2015.
Potrivit Agentiei Nationale de Integritate, in cazul Mariei Precup inspectorii au constatat "starea de incompatibilitate, existenta conflictului de interese de natura administrativa, precum si indicii privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese".
In decizia ANI se arata ca Maria Precup s-a fi aflat in stare de incompatibilitate in perioada 19 iunie 2012 - 10 decembrie 2014, intrucat a detinut simultan functia de primar si calitatea de cenzor al S.C. DACIA S.A., incalcand, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) si k) din Legea nr. 161/2003, precum si art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003.
Agentia Nationala de Integritate arata ca in Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei prevede, printre altele, ca "functia de primar este incompatibila cu functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administratie ori cenzor sau orice functie de conducere ori de executie la societatile comerciale, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, la regiile autonome de interes national sau local, la companiile si societatile nationale, precum si la institutiile publice".
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Inspectorii ANI au sustinut in raport ca, in baza art. 91. al aceleiasi legi, alesul local poate renunta la functia detinuta inainte de a fi numit sau ales in functia care atrage starea de incompatibilitate sau in cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea in aceasta functie.
In luna noiembrie 2015, ANI a constat starea de incompatibilitate, existenta conflictului de interese de natura administrativa, precum si indicii privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese in cazul a 30 fosti sau actuali alesi locali (11 primari, noua viceprimari, un fost viceprimar, sapte consilieri locali si doi fosti consilieri locali), printre care si Maria Precup.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE