Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Pitesti au trimis in judecata cinci administratori si patroni ai unor firme din Pitesti, Slatina, Mioveni si Targoviste, acuzati ca au solicitat rambursari ilegale de TVA de 10 milioane euro.
Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba de Constantin Mitu, asociat si administrator al SC Utilaje Construct 2000 SRL Mioveni, SC Lemn Construct Foresta SA Mioveni si Auto Divers Motor SRL Slatina; Florea Din, asociat si administrator al SC Flash Center AG SRL Mioveni, Irineu Popescu, actionar si director general al SC Dambovita Constructii SA Targoviste, Iulian Dutulescu, asociat unic si administrator al SC Diana SRL Targoviste si Marin Ţircomnicu, asociat si administrator al SC Pro Invest Trade SRL Pitesti, acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalarea banilor.
Procurorii sustin ca in perioada 2003 - 2004 Constantin Mitu, Florea Din, Irineu Popescu, Iulian Dutulescu si Marin Ţircomnicu s-au asociat in vederea obtinerii unor sume consistente de bani de la bugetul de stat prin folosirea firmelor pe care le conduceau, pe care, dupa incasarea sumelor, le-au falimentat si instrainat.
Acestia au indus in eroare autoritatile financiar - fiscale solicitand rambursari ilegale de TVA.
Obtinerea sumei totale de 8.291.685 lei (echivalentul a aproximativ 2.126.073 euro) s-a realizat pe baza unor facturi fiscale false referitoare la achizitii fictive de componente auto la preturi supraevaluate, care in realitate nu avea valoare comerciala (aveau un grad ridicat de uzura si nu aveau certificat de calitate si conformitate).
De asemenea, inculpatii au inregistrat in contabilitatea acelorasi societati comerciale cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale ori alte operatiuni fictive in scopul sustragerii de la plata unor taxe si impozite in valoare totala de 12.219.204 lei (echivalentul a aproximativ 3.133.129 euro).
Pentru a da aparenta de legalitate a banilor obtinuti in mod ilegal in modalitatea descrisa mai sus, inculpatii au inregistrat operatiuni de comert fictive in valoare totala de 21.679.533 lei (echivalentul a aproximativ 5.781.208 euro).
Dosarul se va judeca la Tribunalul Arges.
Sursa AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<