Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UNBR a modificat in weekend Statutul avocatului


Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) a adoptat Hotararea nr. 1 din 19 februarie 2011 prin care au fost aduse modificari si completari Statutului profesiei de avocat.
 
UNIUNEA NATIONALA A BAROURILOR DIN ROMANIA
CONSILIUL UNIUNII
 
HOTARAREA NR. 01/2011
privind modificarea si completarea Statutului profesiei de avocat
19 februarie 2011
 
Avand in vedere Hotararea nr. 8 a Congresului avocatilor, Mamaia, 17 – 18 iunie 2010, privind mandatarea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (in continuare U.N.B.R.) ca in perioada dintre Congresele avocatilor sa indeplineasca atributia prevazuta la art. 64 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile ulterioare, urmand ca deciziile Consiliului U.N.B.R. sa fie ratificate la Congresul imediat urmator;
 
Tinand cont de imprejurarea ca art. III din Legea nr. 270/28.12.2010 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 prevede ca dispozitiile referitoare la societatile profesionale cu raspundere limitata intra in vigoare dupa intrarea in vigoare a modificarilor Statutului profesiei de avocat,
 
CONSILIUL U.N.B.R.
 
HOTARASTE:
 
Art. I. – Statutul profesiei de avocat, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 45/13 ianuarie 2005, astfel cum a fost modificat si completat prin Hotararile Congresului avocatilor nr. 10/2007, nr. 06/2008 si Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 449 din 21 februarie 2009, ratificata prin Hotararea Congresului avocatilor nr. 07 din 03 iulie 2009, se modifica si se completeaza astfel:
 
1. Dispozitiile cuprinse in Subsectiunea 5 din Capitolul III “Activitatea profesionala a avocatului “, Sectiunea a IV-a “Formele de exercitare a profesiei”, astfel cum au fost adoptate prin Hotararea nr. 449 din 21 februarie 2009 se mentin si vor avea urmatorul continut:
 
“Subsectiunea 5. Societatea profesionala cu raspundere limitata
 
Art. 188. (1) Societatea profesionala cu raspundere limitata este constituita din doi sau mai multi avocati definitivi, aflati in exercitiul profesiei, are personalitate juridica si un patrimoniu propriu de afectatiune destinat exercitarii profesiei de avocat.
 
(11) In sensul prevederilor prezentului statut, patrimoniul propriu de afectatiune este alcatuit din bunurile corporale, in numerar sau in natura, si cele incorporale, reprezentand capitalul social, precum si din cele dobandite de societate, cu orice titlu, pe durata functionarii sale. Aportul in industrie constand in activitatea profesionala a avocatului asociat este luat in considerare numai in raporturile dintre asociati.
 
(12) Obligatiile si raspunderea societatii profesionale cu raspundere limitata sunt garantate cu patrimoniul de afectatiune. Avocatii asociati care isi exercita profesia in cadrul societatii profesionale cu raspundere limitata raspund personal in limita aportului social al fiecaruia.
 
(2) Societatea profesionala cu raspundere limitata va avea ca obiect unic de activitate exercitarea profesiei de avocat in conditiile art. 3 din Lege.
 
(3) Activitatea profesionala se realizeaza de catre avocatii asociati, avocati colaboratori si avocati salarizati in interiorul profesiei.
 
Art. 189. (1) Societatea profesionala cu raspundere limitata se individualizeaza printr-o denumire specifica care cuprinde numele a cel putin unuia dintre asociati, urmat de sintagma societate profesionala de avocati cu raspundere limitata (exemplu: „ION IONESCU – Societate profesionala de avocati cu raspundere limitata” sau „IONESCU, POPESCU – Societate profesionala de avocati cu raspundere limitata”).
 
(2) Dispozitiile alineatelor (2)-(4) ale art. 180 se aplica in mod corespunzator.
 
Art. 190. (1) Actul constitutiv si statutul societatii profesionale cu raspundere limitata sunt incheiate in forma scrisa, cu respectarea anexelor nr. XIV si XV la prezentul statut. Actul constitutiv se incheie in forma autentica daca printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se afla si teren.
 
(2) Statutul societatii profesionale cu raspundere limitata va cuprinde:
 
a) numele si prenumele, codul numeric personal, locul si data nasterii si domiciliul asociatilor;
 
b) data dobandirii calitatii de avocat si data definitivarii in profesie a avocatilor asociati;
 
c) denumirea, sediul si, daca este cazul, emblema societatii;
 
d) capitalul social, integral varsat, cu mentionarea aportului fiecarui asociat, in industrie, in bani sau in natura ori de clientela, valoarea aporturilor in industrie, in natura sau in clientela precum si modul evaluarii lor; aportul in numerar la formarea capitalului social nu va putea fi inferior echivalentului in lei al sumei 3.000 de EURO;
 
e) numarul si valoarea nominala a partilor sociale, precum si numarul partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau, respectiv participarea la beneficii si pierderi a fiecarui asociat;
 
f) asociatii coordonatori care reprezinta si administreaza societatea impreuna cu puterile ce li s-au conferit; daca sunt mai multi administratori si ei formeaza un consiliu de coordonare, se vor preciza regulile de organizare si functionare ale acestui organism;
 
g) reguli privind transmiterea partilor sociale si conditiile de retragere a asociatilor;
 
h) durata societatii;
 
i) modul de transformare, reorganizare, dizolvare si lichidare, inclusiv cu privire la situatia clientelei.
 
(3) Actul constitutiv si statutul societatii profesionale cu raspundere limitata, incheiate in conditiile Legii si prezentului statut, sunt guvernate de legea civila.
 
(4) Orice modificare a actului constitutiv si/sau statutului societatii profesionale cu raspundere limitata se poate face numai in scris, cu respectarea legii si a prezentului statut.
 
Art. 191. (1) Societatea profesionala cu raspundere limitata dobandeste personalitate juridica la data inregistrarii ei la barou, in baza deciziei emise de catre consiliul baroului in a carui raza teritoriala se afla sediul sau principal.
 
(2) Dovada personalitatii juridice in raporturile cu tertii se va face in baza unui certificat de inregistrare, intocmit conform anexei nr. XVI la prezentul statut.
 
(3) Baroul va tine „Registrul de evidenta al societatilor profesionale cu raspundere limitata” care are caracter public. Modelul acestuia este specificat in anexa nr. XXX la prezentul statut.
 
Art. 192. Pot avea calitatea de asociati doi sau mai multi avocati definitivi si aflati in exercitiul profesiei, indiferent daca detin sau nu ori daca apartin sau nu unei alte forme de exercitare a profesiei, inscrisi in acelasi barou sau in barouri diferite. In acest caz societatea isi va stabili sediul principal in circumscriptia unuia dintre barourile de apartenenta al unuia dintre asociatii fondatori. Actul constitutiv al unei asemenea societati se depune spre verificare la consiliul baroului de la sediul principal al societatii. Actul constitutiv se va transmite, exclusiv in scop de informare si catre toate barourile unde sunt inscrisi asociati ai societatii profesionale cu raspundere limitata, altii decat acela sau aceia care sunt inscrisi in Tabloul avocatilor baroului de la sediul principal al societatii.
 
Art. 193. (1) Capitalul social al societatii profesionale cu raspundere limitata reprezentand echivalentul in lei al minimum 10.000 EURO se va varsa la momentul constituirii societatii. Consiliul baroului unde va fi inregistrata societatea este obligat sa verifice varsarea integrala a capitalului social si, daca este cazul, a evaluarii aporturilor in industrie, in natura sau in clientela.
 
(2) Nu va putea fi inregistrata de catre nici un barou o societate profesionala cu raspundere limitata decat in conditiile varsarii integrale a capitalului social.
 
(3) Clientela apartine societatii profesionale cu raspundere limitata si nu avocatilor care au calitatea de asociati.
 
(4) In cazul transmiterii partilor sociale, retragerii sau decesului unui asociat al unei societati profesionale cu raspundere limitata, toate bunurile impreuna cu orice alte drepturi, inclusiv clientela, aportate la capitalul societatii de catre respectivul asociat raman proprietatea societatii, daca prin lege, actul constitutiv sau statutul societatii nu se prevede altfel.
 
(5) Prevederile art. 181 alin. (2), (3) si (4) se aplica in mod corespunzator.
 
Art. 194. (1) Societatea profesionala cu raspundere limitata este condusa de adunarea generala a asociatilor. Activitatea executiva este condusa de unul sau mai multi avocati coordonatori alesi de majoritatea avocatilor asociati.
 
(2) Adunarea generala se convoaca de catre oricare dintre asociati prin orice mijloace care sa poata proba realizarea convocarii.
 
(3) Adunarea generala se va intruni la sediul principal al societatii sau cu acordul unanim al asociatilor in orice alt loc.
 
…
 
Art. 196. (1) Competentele si puterile asociatului coordonator sau, dupa caz, asociatilor coordonatori vor fi stabilite prin actul constitutiv si statutul societatii.
 
(2) Mandatul asociatului coordonator sau, dupa caz, al asociatilor coordonatori este de 2 ani, daca in statutul societatii nu se prevede o durata mai mare.
 
Art. 197. Asociatii societatii profesionale cu raspundere limitata pot hotari numirea unor cenzori sau a unui auditor.
 
Art. 198. (1) Asociatul care intentioneaza sa transmita partile sociale pe care le detine intr-o societate profesionala cu raspundere limitata este obligat sa notifice aceasta intentie cu minimum 30 de zile anterior transmiterii, catre toti ceilalti asociati indicand persoana sau persoanele catre care doreste sa transmita respectivele parti sociale si pretul.
 
(2) Transmiterea catre terti poate fi efectuata oricand cu acordul unanim, exprimat in scris, al celorlalti asociati, sau daca in termenul prevazut la alin. (1) nici un asociat nu si-a exercitat dreptul de preemtiune.
 
(3) Dreptul de preemptiune la dobandirea partilor sociale ale societatii cu privire la care exista intentia de instrainare apartine asociatilor ramasi in societate. Acesta urmeaza sa fie exercitat proportional cu cota de capital detinuta de fiecare dintre asociatii ramasi si care intentioneaza sa dobandeasca respectivele parti sociale.
 
Art. 199. (1) Asociatul se poate retrage oricand din societate, cu conditia de a notifica, in scris, celorlalti asociati si baroului din care face parte intentia de retragere, cu cel putin 3 luni inainte.
 
(2) La implinirea termenului prevazut in notificare consiliul baroului va lua act de retragerea asociatului, operand modificarile corespunzatoare in evidentele sale.
 
(3) In caz de retragere, desocotirea dintre asociati se face in mod amiabil, tinandu-se seama de prevederile din statutul societatii. In caz de neintelegere sunt aplicabile dispozitiile privind arbitrajul din prezentul statut.
 
Art.1991. Daca, din orice motive, in societate ramane un singur asociat, acesta nu poate detine aceasta calitate mai mult de 3 luni. In situatia in care societatea nu este transformata in cabinet individual, aceasta se dizolva de drept.”
 
2. Anexele nr. XIV, XV, XVI si XXX la Statutul profesiei de avocat se modifica in mod corespunzator si vor avea urmatorul continut:
 
„Anexa nr. XIV
 
CONTRACT pentru constituirea unei societati profesionale de avocati cu raspundere limitata
 
Intre:
 
1. Dl. ………………………………….. avocat definitiv inscris in tabloul avocatilor;
 
2. Dl. ………………………………….. avocat definitiv inscris in tabloul avocatilor;
 
3. Dl. ………………………………….. avocat definitiv inscris in tabloul avocatilor,
 
au convenit constituirea unei societati profesionale cu raspundere limitata, supusa reglementarilor prevazute de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si in conformitate cu Statutul profesiei de avocat.
 
Art. 1. Denumirea societatii
 
Societatea profesionala cu raspundere limitata poarta denumirea de …………………………………………………………………………. si are sediul in ………………………………………………………… -
 
Art. 2. Societatea se constituie pe o durata de ……………………………………..
 
Art. 3. Conditiile de asociere sunt prevazute in statutul societatii profesionale cu raspundere limitata, incheiat potrivit Statutului profesiei si care face parte integranta din prezentul contract.
 
Localitatea …………………. Data ……………………………..
 
Semnatura,
 
Anexa nr. XV
 
SOCIETATE PROFESIONALA CU RASPUNDERE LIMITATA
 
- STATUT -
 
Subsemnatii:
 
- …………………….. domiciliat in ……………………………………. , cod numeric personal …………………., nascut in …………….., la data de ……………., inscris in tabloul avocatilor in data de ……… si avocat definitiv din data de …………..;
 
- …………………….. domiciliat in ……………………………………. , cod numeric personal …………………., nascut in …………….., la data de ……………., inscris in tabloul avocatilor in data de ……… si avocat definitiv din data de …………..;
 
- …………………….. domiciliat in ……………………………………. , cod numeric personal …………………., nascut in …………….., la data de ……………., inscris in tabloul avocatilor in data de ……… si avocat definitiv din data de …………..,
 
au convenit, dupa cum urmeaza, Statutul societatii profesionale cu raspundere limitata …………………………………. infiintata conform art. 51 din Legea nr. 51/1995 si prevederilor corespunzatoare din Statutul profesiei de avocat.
 
Titlul I. Forma, obiect, scop, denumirea (forma profesionala), sediu, durata
 
Art. 1. Forma
 
Prezenta Societate este infiintata ca o societate profesionala cu raspundere limitata si este compusa din subsemnatii avocati inscrisi pe tabloul Baroului………………………… ca avocati definitivi:
 
- …………………………………………………………………….. – asociat;
 
- …………………………………………………………………….. – asociat;
 
- …………………………………………………………………….. – asociat.
 
Art. 2. Obiect
 
Societatea are ca obiect exercitarea in comun a profesiei de avocat conform Legii nr. 51/1995 si Statutului profesiei de avocat.
 
Art. 3. Scop profesional
 
3.1. Fiecare asociat raspunde personal in limita aportului sau social.
 
3.2. Societatea este denumita ……………………………. – Societate profesionala de avocati cu raspundere limitata (S.P.R.L.).
 
Art. 4. Sediul
 
Sediul principal al Societatii este situat in ………………………………………………….
 
Societatea isi poate deschide birouri de lucru in circumscriptia Baroului………….. sau sedii secundare in circumscriptia altor barouri din tara si strainatate.
 
Art. 5. Durata
 
Societatea se constituie pentru o durata de ………………… ani din momentul inscrierii sale pe tabloul Baroului ……………………………. .
 
Titlul II. Capitalul social
 
Art. 6. Compunerea capitalului social
 
6.1. Capitalul social este compus dupa cum urmeaza:
 
Dl. …………………………………………………. :
 
- aport in industrie/numerar/natura/ clientela: ……….. lei(……………) lei;
 
Dl. …………………………………………………. :
 
- aport in industrie/numerar/natura/ clientela: ……….. lei(……………) lei;
 
Dl. …………………………………………………. :
 
- aport in industrie/numerar/natura/ clientela: ………… lei(……………) lei.
 
6.2. Aporturile in natura ale asociatilor sunt constituite din urmatoarele bunuri:
 
- …………………, evaluat de catre asociati/conform raportului de expertiza nr. ………. din data de ………………… la valoarea de …………………….lei;
 
- …………………, evaluat de catre asociati/conform raportului de expertiza nr. ………. din data de ………………… la valoarea de …………………….lei;
 
- …………………, evaluat de catre asociati/conform raportului de expertiza nr. ………. din data de ………………… la valoarea de …………………….lei.
 
6.3. Aporturile in industrie/ clientela ale asociatilor constau in:
 
- ………………, evaluat de catre asociati la valoarea de ………………… lei;
 
- ………………, evaluat de catre asociati la valoarea de ………………… lei;
 
- ………………, evaluat de catre asociati la valoarea de ………………… lei;
 
Art. 7. Repartizare
 
Capitalul social este divizat in ………… parti sociale a cate ………. lei fiecare, integral subscrise si varsate de catre asociati, potrivit aporturilor mentionate la art. 6, astfel:
 
- ……………………………………….. – …………………………. parti sociale;
 
- ……………………………………….. – …………………………. parti sociale;
 
- ……………………………………….. – …………………………. parti sociale.
 
Titlul III. Adunarea generala
 
Art. 8. Adunarile generale
 
8.1. Adunarea generala reprezinta totalitatea asociatilor. Hotararile adunarii generale sunt obligatorii pentru toti asociatii.
 
8.2. Fiecare parte sociala subscrisa si varsata da dreptul la un vot.
 
8.3. Asociatii nu pot fi reprezentati in adunarea generala decat de alti asociati.
 
8.4. Adunarile generale se convoaca de oricare dintre asociati prin orice mijloace care sa poata proba realizarea convocarii cu minimum 5 zile inainte de data tinerii lor.
 
8.5. Adunarea generala se va intruni la sediul principal al societatii sau cu acordul unanim al asociatilor in orice alt loc.
 
8.6. Hotararile adunarilor generale se iau prin votul asociatilor reprezentand majoritatea partilor sociale, cu exceptia situatiilor in care Statutul profesiei de avocat prevede alt cvorum.
 
8.7. Pentru hotararile avand ca obiect modificarea actelor de constituire este necesar acordul unanim al asociatilor.
 
Art. 9. Atributiile Adunarii generale
 
Principalele atributii ale Adunarii Generale sunt:
 
a) aprobarea bilantului anual;
 
b) repartizarea rezultatelor financiare (beneficiul);
 
c) marirea sau reducerea capitalului social;
 
d) fuziunea;
 
e) schimbarea denumirii societatii;
 
f) schimbarea sediului principal, infiintarea de birouri de lucru sau sedii secundare;
 
g) crearea sau anularea partilor de industrie;
 
h) primirea de noi asociati;
 
i) excluderea asociatului/asociatilor;
 
j) alegerea avocatului coordonator sau, dupa caz, a avocatilor coordonatori, ai societatii;
 
k) desemnarea lichidatorului/lichidatorilor;
 
l) orice modificare a statutului societatii.
 
Art. 10. Procedura adunarii generale si procesele-verbale
 
10.1. Adunarile generale sunt prezidate de unul dintre avocatii coordonatori sau de asociatul desemnat de catre acestia.
 
10.2. Procesul-verbal va fi intocmit de secretarul adunarii, desemnat dintre asociati si va cuprinde: data, locul, prezenta, ordinea de zi, rezumatul dezbaterilor, hotararile luate, voturile exprimate pentru fiecare hotarare. Procesulverbal va fi semnat de asociatii prezenti.
 
10.3. Lucrarile adunarii generale se consemneaza intr-un registru numerotat si parafat de coordonatorul/coordonatorii Societatii.
 
Titlul IV. Coordonarea activitatii
 
Art. 11. Coordonarea
 
11.1. Societatea este coordonata de unul sau mai multi avocati coordonatori. Ei sunt numiti prin hotararea asociatilor ce detin impreuna mai mult de 1/2 din capitalul social.
 
11.2. Mandatul avocatului coordonator este de doi ani.
 
11.3. Calitatea de avocat coordonator inceteaza prin revocare, deces, demisie, retragere voluntara din Societate sau pentru motive temeinice, cu aprobarea Adunarii asociatilor.
 
Art. 12. Desemnarea avocatului coordonator
 
Dl. (d-na) …………………………………………………. este desemnat(a) incepand cu data de …………………………….. avocatul coordonator al societatii.
 
Art. 13. Drepturi si obligatiile avocatului coordonator
 
13.1. Avocatul coordonator, sau, dupa caz, avocatii coordonatori reprezinta Societatea in raporturile cu tertii.
 
13.2. Actele de instrainare cu privire la drepturile si bunurile Societatii se incheie numai cu autorizarea prealabila a asociatilor conform art. 8. Asociatii pot fixa un plafon maximal al valorii bunurilor care pot fi instrainate de catre avocatul coordonator fara a fi necesara autorizarea prealabila si fara ca aceasta valoare sa poata depasi 10% din valoarea capitalului social.
 
13.3. Raporturile dintre avocatul coordonator si ceilalti avocati ai societatii nu implica nici o subordonare in plan profesional.
 
Art. 14. Remunerare
 
Avocatul coordonator poate fi remunerat potrivit hotararii adunarii generale.
 
Titlul V. Conturile si informarea asociatilor cu privire la rezultatele obtinute de Societate
 
Art.15. Exercitiul financiar
 
Exercitiul financiar incepe de la 01 ianuarie si se sfarseste la 31 decembrie al fiecarui an cu exceptia primului an, cand incepe la data infiintarii si dureaza pana la 31 decembrie.
 
Art.16. Conturile si informarea asociatilor
 
16.1. Operatiunile in conturile bancare ale Societatii sunt efectuate de catre avocatul coordonator, sau, dupa caz, avocatii coordonatori, precum si de catre alte persoane desemnate prin hotararea adunarii generale. La incheierea exercitiului financiar, avocatul coordonator intocmeste bilantul, contul de profit si pierderi si raportul de activitate.
 
16.2. Asociatii pot lua cunostinta de bilant, de anexele acestuia, si pot consulta orice registru si document contabil al Societatii.
 
16.3. Societatea poate angaja cenzori si auditori pentru a verifica evidentele contabile ale Societatii si a intocmi raportul asupra gestiunii.
 
Art. 17. Rezultatele financiare
 
Adunarea generala ordinara aproba conturile, exercitiul financiar, bilantul si hotaraste cu privire la utilizarea rezultatelor financiare.
 
Art. 18. Repartizarea beneficiilor
 
18.1. Beneficiul net al societatii va fi stabilit dupa scaderea din totalul veniturilor a cheltuielilor deductibile si a sumei datorate de societate cu titlu de impozit pe profit.
 
18.2. Dupa deducerea tuturor celorlalte obligatii si contributii care pot greva profitul net al societatii, repartizarea rezultatelor financiare ramase, se va face astfel:
 
- cota alocata detinatorilor partilor sociale ………………………………………………..;
 
- cota alocata detinatorilor partilor de industrie …………………………………………;
 
- alte alocari (fond de premiere, provizioane de risc, fond de rezerva, fond de investitii, etc.) ………………………………………………………..-
 
Titlul VI. Cesiunea si transmiterea partilor sociale
 
Art. 19. Cesiunea partilor sociale
 
19.1. Cesiunea de parti sociale poate fi facuta numai catre avocati definitivi cu drept de exercitare a profesiei, in conditiile Legii si Statutului.
 
19.2. Cesiunea intre asociati este libera.
 
19.3. Partile sociale pot fi cesionate numai cu acordul unanim si exprimat in scris al asociatilor.
 
19.4. Oricare asociat isi poate exercita dreptul de preemptiune in termen de 30 de zile de la primirea notificarii ofertei de cesiune. In caz de concurs intre asociati, la pret egal, este preferat asociatul care doreste sa achizitioneze numarul total de parti sociale ofertate, sau, in lipsa, dupa caz, asociatii vor achizitiona partile sociale proportional cu cotele detinute la capitalul social.
 
Art. 20. Notificarea cesiunii
 
20.1. Asociatul care intentioneaza sa cedeze partile sociale este obligat sa notifice intentia sa cu minimum 30 de zile anterior transmiterii, catre toti asociatii.
 
20.2. In cazul de neexercitare a dreptului de preemptiune, cesiunea poate fi facuta catre avocat/avocati neasociat/neasociati, fara ca ceilalti asociati sa se poata opune, dispozitiile art. 19 alin. (2) nefiind aplicabile.
 
20.3. Oferta notificata este irevocabila pe toata durata ei de valabilitate.
 
Art. 21. Retragerea asociatilor
 
21.1. Asociatul se poate retrage oricand din societate cu conditia de a notifica, in scris, celorlalti asociati si baroului din care face parte intentia de retragere cu cel putin 3 luni inainte.
 
21.2. In caz de neintelegere cu privire la desocotirea consecutiva a retragerii se aplica corespunzator urmatoarele prevederi ale prezentului statut:……………………………………………………..…………………………………………………..………
 
……………………………………………..……………………………………………………….……
 
Art. 22. Incetarea calitatii de asociat
 
22.1. Asociatul care din orice motiv pierde dreptul de exercitare a profesiei de avocat, asociatul exclus din societate, asociatul care s-a retras din societate sau asociatul pus sub interdictie are la dispozitie un termen de 3 luni pentru cesionarea partilor sociale, in conditiile prevazute in prezentul titlu.
 
22.2 In cazul in care, la expirarea acestui termen cesiunea nu a avut loc, partile sociale se vor anula iar statutul se va modifica corespunzator.
 
Art. 23. Decesul asociatului
 
23.1. (1) La data decesului unui asociat, partile sociale detinute de acesta se anuleaza.
 
23.2. Partile semnatare convin ca desocotirea dintre asociati si succesorii asociatului decedat se va face potrivit urmatoarelor reguli: ………………………………………………………..
 
23.3. In termen de maxim 3 luni de la data anularii partilor sociale, asociatii vor proceda dupa cum urmeaza:
 
a) reducerea corespunzatoare a capitalului social;
 
b) emiterea de noi parti sociale in vederea reconstituirii capitalului social la valoarea existenta la momentul decesului;
 
c) incetarea formei de exercitare a profesiei.
 
Art. 24. Alte dispozitii
 
Cesionarii sunt obligati sa depuna la barou un exemplar original al actului de cesiune. (Se pot introduce clauze specifice privind retragerea fortata, retragerea voluntara etc.)
 
Titlul VII. Exercitarea profesiei
 
Art. 25. Activitatea si raspunderea profesionala
 
25.1. Asociatii, avocatii colaboratori si avocatii salarizati in interiorul profesiei exercita profesia de avocat in numele societatii.
 
25.2. Fiecare avocat raspunde pentru actele profesionale pe care le indeplineste.
 
25.3. Societatea va incheia contracte de asigurare profesionala, in nume propriu si pentru fiecare avocat care isi exercita profesia in cadrul acesteia.
 
Art. 26. Suspendarea asociatilor
 
…………………………………………………………..
 
Art. 27. Intervenirea cazurilor de incapacitate de exercitare a profesiei
 
…………………………………………………………..
 
Titlul VIII. Dizolvarea si lichidarea
 
Art. 28. Dizolvarea
 
Societatea se dizolva in urmatoarele situatii:
 
a) prin hotararea luata in unanimitate de asociati;
 
b) prin hotarare judecatoreasca;
 
c) prin radierea din profesie a tuturor asociatilor;
 
d) prin decesul simultan al tuturor asociatilor;
 
e) prin dobandirea tuturor partilor sociale de catre un singur asociat si pastrarea lor de catre acesta o perioada mai mare de 3 luni;
 
f) la cererea simultana de retragere din Societate formulata de toti asociatii.
 
Art. 29. Lichidarea
 
29.1. Societatea intra in lichidare din momentul dizolvarii sale. In toate actele sale se va mentiona „in lichidare”.
 
29.2. Asociatii vor desemna un lichidator cu votul cerut pentru numirea avocatului coordonator. In caz contrar acesta va fi numit de catre decan.
 
29.3. Asociatii vor fi convocati pentru a decide cu privire la rezultatele obtinute de lichidatori, a repartizarii activului net si pentru a constata incheierea lichidarii.
 
29.4. In situatiile in care in societate ramane un singur asociat pentru o perioada mai mare de trei luni, societatea intra in lichidare, cu exceptia cazului in care asociatul ramas decide reorganizarea acesteia.
 
Titlul IX. Conditia suspensiva si publicitate
 
Art. 30. Conditia suspensiva
 
30.1. Societatea este constituita intre asociati de la data semnarii statutului, sub conditia suspensiva a inscrierii sale in tabloul baroului.
 
30.2. Dupa inscrierea Societatii, avocatul coordonator sau, dupa caz, unul dintre avocatii coordonatori va convoca o adunare generala extraordinara pentru a se constata indeplinirea tuturor conditiilor cerute pentru inceperea activitatii.
 
Art. 31. Publicitate
 
In termen de 15 zile de la semnarea statutului, acesta va fi prezentat decanului.
 
Art. 32. Dobandirea personalitatii juridice
 
Societatea dobandeste personalitate juridica la data inregistrarii la barou a deciziei emise de catre consiliul baroului in a carei raza teritoriala se afla sediul ei principal.
 
Semnaturi:
 
Av. ……………………………….
 
Av. ……………………………….
 
Av. ……………………………….
 
Anexa nr. XVI
 
UNIUNEA NATIONALA A BAROURILOR DIN ROMANIA
 
Baroul ……………………………………………….
 
CERTIFICAT Nr. ………………………………….
 
de inregistrare a societatii profesionale cu raspundere limitata
 
1. Denumirea ………………………………………………..…………………………… „S.P.R.L.”
 
2. Sediul ………………………………………………..…………………………………………………….-
 
3. Durata de functionare ……………………………………………………..-
 
4. Data dobandirii personalitatii juridice (data de inregistrarea la barou a deciziei Consiliului Baroului ……………………………………………………..-
 
5. Semnatura si stampila ……………………………………………………..-
 
Semnatura decanului
 
L.S.
 
Anexa nr. XXX
 
UNIUNEA NATIONALA A BAROURILOR DIN ROMANIA
 
Baroul ………………………………..
 
REGISTRUL DE EVIDENTA AL SOCIETATILOR PROFESIONALE CU RASPUNDERE LIMITATA
 
Nr. crt.
 
Denumirea societatilor profesionale cu raspundere limitata
 
Sediul principal: Adresa, tel./Fax, email, website
 
Sediul secundar: Adresa, tel./Fax, email, website
 
Birou de lucru: Adresa, tel./Fax, email, website
 
Numele si prenumele asociatilor
 
Baroul in care asociatul este inscris
 
Numele, prenumele avocatilor care o compun / modalitatea in care acestia isi exercita profesia (asociat, colaborator, salarizat in interiorul profesiei)
 
Data inregistrarii in registru
 
Numarul si data eliberarii certificatului de inregistrare
 
Modificari ale actului constitutiv
 
*Alte mentiuni
 
Se vor inregistra mentiuni privind notificarile cesiunilor, transformarea sau reorganizarea societatii, decesul asociatilor, situatia inscrierii in tablou etc.”
 
Art. II. Prezenta Hotarare intra in vigoare de la data adoptarii, conform art. 64 alin. (2) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile ulterioare si va fi adusa la cunostinta avocatilor prin publicarea ei pe site-ul www.unbr.ro si prin grija barourilor.
 
P R E S E D I N T E ,
 
Av. dr. Gheorghe FLOREA

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "UNBR a modificat in weekend Statutul avocatului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016