![ANPC obliga magazinele sa dezvaluie adaosul comercial al fiecarui produs: adaosul, afisat langa pret [PROIECT]](https://e-juridic.manager.ro/dbimg/articole/pret adaos comercial proiect anpc_30058_1.jpg)
Magazinele ar putea fi obligate sa afiseze adaosul comercial aplicat fiecarui produs, raportat la pretul producatorului. Masura, care ar trebui sa ii ajute pe consumatori sa faca alegeri rationale, apare intr-un proiect de act normativ emis de Directia Generala Control si Supraveghere Piata din cadrul A.N.P.C.
Conform documentului, prin proiectul de act normativ se asigura o mai buna informare a consumatorilor din Romania cu privire la drepturile pe care le au la momentul achizitionarii produselor, informatii menite sa-i ajute sa faca alegeri in cunostinta de cauza.
"Dreptul la informare al consumatorului este un drept fundamental al acestuia si un factor important in dezvoltarea unei piete transparente. Prin informatiile care ii sunt puse la dispozitie, consumatorul are posibilitatea sa-si optimizeze alegerea in functie de propriile criterii economice, eliminand produsele care nu corespund acestora. (...) Nu putem vorbi despre o alegere rationala din partea consumatorilor atunci cand acestia nu dispun de informatiile necesare privind modul in care se formeaza preturile", se arata in referatul de aprobare al proiectului de act normativ.
Oficialii de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului arata ca, in prezent, in Romania nu exista o transparenta in ceea ce priveste modul in care sunt stabilite preturile produselor de catre operatorii economici, pornind de la pretul de baza al producatorului.
"Avand in vedere atributiile A.N.P.C., de supraveghere si control, precum si de informare corecta a consumatorilor, consideram ca este imperios necesar acest act normativ pentru informarea corecta, completa si precisa a consumatorilor cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate, in raport cu pretul de baza al producatorului", se mai arata in proiectul de act normativ emis de Directia Generala Control si Supraveghere Piata din cadrul A.N.P.C.
Proiectul de Ordin se afla in consultare publica in perioada 17 martie – 28 martie 2025. Propunerile si observatiile se trimit in aceasta perioada la secretariat@anpc.ro.
Ordin privind informarea consumatorilor de catre operatorii economici cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate in raport cu pretul de baza al producatorului
Avand in vedere prevederile art. 18-20 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art. 5 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
Referatul intocmit de Directia Generala Control si Supraveghere Piata nr. 23411/17.03.2025,
presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, emite urmatorul:
ORDIN
Art. 1. Prezentul ordin stabileste modalitatea de informare a consumatorilor cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate de catre operatorii economici in raport cu pretul de baza al producatorului.
Art. 2. In cazul unei vanzari directe, operatorii economici sunt obligati sa informeze consumatorii, prin inscriptionarea pe produs sau in imediata vecinatate unde produsul este expus a adaosului comercial aplicat produsului in raport cu pretul de baza al producatorului, in acelasi camp vizual in care este afisat pretul si utilizand aceleasi caractere de font, culoare, marime si alte caracteristici ca cele utilizate la evidentierea pretului produsului.
Art. 3. In cazul unei vanzari on-line operatorii economici sunt obligati sa informeze consumatorii, prin afisarea in acelasi camp vizual in care este expus pretul produsului, a adaosului comercial aplicat produsului in raport cu pretul de baza al producatorului, utilizand aceleasi caractere de font, culoare, marime si alte caracteristici ca cele utilizate la evidentierea pretului produsului.
Art. 4. Prezentul ordin intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societatea in care activez, doreste sa preia prin cumparare, treptat, cate un punct de lucru al unei alte companii. Intrebare: Putem considera ca se incadreaza in transfer intreprindere daca actul intocmit intre cele 2 companii este de vanzare/cumparare si daca se realizeaza partial?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca pentru un angajat cu contract de munca in Romania si care lucreaza remote din Republica Moldova trebuie facute documente speciale.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat are poprire pe veniturile salariale aferanta unui credit bancar, in proportie de 1/3 din venit. Acesta obtine in aceeasi luna atat salariu aferent timpului lucrat, cat si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca. Brutul total a fost de 4.751 de lei, din care suma de 932 de lei este aferenta indemnizatiei de concediu medical. Netul total realizat este de 2.771 de lei. Netul aferent salariului, determinat proportional in functie de cele 2 componente ale venitului brut, este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<