Procurorii anticoruptie din Constanta au dispus trimiterea in judecata a zece inculpati, intr-un dosar de evaziune fiscala cu motorina in care prejudiciul cauzat bugetului de stat depaseste 31 de milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al DNA in perioada 2005-2007, trei dintre persoanele trimise in judecata au achizitionat motorina in regim scutit de la plata accizelor, cu scopul obtinerii de produs petrolier si combustibil lichid pentru centrale termice. In realitate, motorina era comercializata, cu ajutorul celorlalti complici, catre societati care detineau benzinarii.
In dosar au fost trimisi in judecata, pentru evaziune fiscala in forma continuata, Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo si Ristin Pompiliu, iar Nemes Radu, Capra Razvan-Florin, Neacsu Nicolae, Andreescu Florinel, Csaszar-Pal Zsombor, Soldan Romulus si Olteanu Razvan Mihai pentru complicitate la aceeasi infractiune.
"In perioada 4.10.2005 - 21.12.2007, inculpatii Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo si Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de productie uleiuri minerale apartinand unei societati comerciale pe care o administrau, au achizitionat in regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorina destinata producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) si combustibil lichid pentru centrale termice. (...) In realitate, cu concursul celorlalti sapte inculpati, motorina achizitionata in regim scutit de la plata accizei era comercializata catre societati comerciale detinatoare de statii de alimentare cu carburanti a autovehiculelor din tara, prin intermediul unor societati comerciale cu comportament de tip fantoma, care s-au succedat de-a lungul perioadei infractionale", se precizeaza in comunicatul DNA.
Conform aceleiasi surse, in documentele contabile ale societatii au fost evidentiate achizitii de materie prima si livrari nereale in scopul ascunderii activitatii infractionale. Toate documentele contabile ale societatii au fost arse in vara anului 2007, in timp ce erau "mutate" la noul sediu social din municipiul Constanta.
Procurorii sustin ca bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 109.247.754 lei, echivalentul a peste 31 milioane de euro, ANAF constituindu-se parte civila in dosar.
"In cauza, s-a dispus luarea masurii asiguratorii a sechestrului asupra oricaror bunuri prezente si viitoare care vor exista in patrimoniul celor zece inculpati, la momentul aducerii la indeplinire a masurii asiguratorii dispuse, pana la concurenta sumei de 109.247.754 lei", se mai mentioneaza in comunicatul citat de Agerpres.
Cartea verde a contabilitatii
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii.
DNA mentioneaza ca Radu Nemes a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, pentru savarsirea unor infractiuni similare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE