Doina Scutea, decanul Baroului Alba, este acuzata ca a ajutat un om de afaceri din Alba sa comita mai multe infractiuni economice. Procurorii DNA au propus arestarea preventiva a avocatei, insa Curtea de Apel Alba Iulia a decis sa fie cercetata in stare de libertate.
Alba Iulia a respins, in noaptea de joi spre vineri, propunerea formulata de Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba de arestare preventiva pentru 29 de zile a avocatei Doina Scutea, Decanului Baroului Alba, acuzata de complicitate la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave.
Instanta a mai decis ca Doina Scutea sa nu paraseasca tara pentru o perioada de 30 de zile si i-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, se va institui fata de aceasta masura arestarii preventive.
Hotararea Curtii de Apel Alba Iulia nu este definitiva, impotriva ei fiind declarat recurs, atat de catre DNA, cat si de catre avocatii apararii, competenta de solutionare a recursului revenind inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Comunicat
"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia efectueaza cercetari penale fata de inculpata SCUTEA DOINA, decan al Baroului Alba, in sarcina careia s-a retinut complicitate la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave.
Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:
La data de 14 mai 2008, inculpatul Tamas Dorel Cristian, in calitate de administrator al S.C. ARDELEANA S.A., si o societate comerciala din Cluj Napoca a incheiat un antecontract de vanzare - cumparare cu privire la vanzarea hotelului "Continental" din acelasi oras. Pretul tranzactiei a fost stabilit la 10.000.000 euro, din care a fost achitata suma de 2.000.000 euro cu titlu de avans, diferenta urmand a fi platita la finalizarea vanzarii. Cu aceasta ocazie, Tamas Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor proprietari ca, inca din anii 2011 si 2003, fata de imobilul ce facea obiectul antecontractului au fost demarate proceduri de retrocedare in baza Legii nr. 10/2001 de catre Colegiul Reformat Debretin si separat de catre Eparhia Reformata din Ardeal.
In acest context, inculpata Scutea Doina a participat la negocierea contractului alaturi de Tamas Dorel Cristian si, in virtutea profesiei de avocat, le-a creat convingerea reprezentantilor firmei ce se angajase sa cumpere hotelul ca imobilul nu are probleme juridice si ca aspectele consemnate in Cartea Funciara corespund situatiei reale.
Prejudiciul cauzat in aceasta modalitate este de 2.000.000 euro, reprezentand suma achitata cu titlu de avans in baza antecontractului de vanzare - cumparare.
Inculpatei Scutea Doina i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 26 mai 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acesteia pe o perioada de 24 de ore, urmand ca in aceeasi zi fie prezentata Curtii de Apel Alba Iulia cu propunere de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile.
Facem precizarea ca in acest dosar penal, Tamas Dorel Cristian are calitatea de inculpat fiind cercetat pentru efectuarea unor operatiuni comerciale ilegale in urma carora a intrat in posesia unor sume considerabile de bani, pe care le-a folosit in interes personal sau pentru functionarea SC ARDELEANA SA.
La data de 1 aprilie 2011, la solicitarea procurorilor anticoruptie, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventiva in lipsa a inculpatului Tamas Dorel Cristian pe un termen de 30 de zile de la momentul prinderii inculpatului.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."