OUG nr. 44/2008 va permite in curand ca minorii romani sa isi poata face PFA sau II, iar varsta minima acceptata va fi de 15 ani. Masura reprezinta o victorie pentru tanara generatie. Iata de ce!
Romania are in vigoare un paradox al muncii pentru tinerii cu varsta sub 18 ani. Ei se pot angaja legal si pot munci incepand de la varsta de 15 ani numai cu acordul parintilor sau de la 16 ani cu protectie speciala, asa cum prevede Codul muncii, din partea companiei.
Codul civil in vigoare stabileste ca "minorul poate sa incheie acte juridice (n.r
contracte) privind munca, indeletnicirile artistice sau sportive ori referitoare la profesia sa, cu incuviintarea parintilor sau a tutorelui, precum si cu respectarea dispozitiilor legii speciale, daca este cazul".
Mai mult, acelasi act normativ prevede ca "minorul exercita singur drepturile si executa tot astfel obligatiile izvorate din aceste acte si poate dispune singur de veniturile dobandite".
Tinerii minori cu initiativa, insa, nu pot sa-si organizeze munca prin oficializarea activitatii independente. Nu le este permis sa deschida PFA sau II. In contextul in care telemunca a castigat popularitate, iar tinerii apropiati de tehnologie pot sa inceapa activitati remote cu caracter temporar pentru anumite companii, este evident necesara actualizarea legislatiei astfel incat acestia sa poata solicita plata unor facturi sau sa incaseze legal bani pentru servicii prestate prin intermediul platformelor precum Upwork.
OUG nr. 44/2008 le ingradeste acest drept, insa modificarile propuse vor aduce posibilitatea ca minorii de minimum 15 ani sa isi deschida propria Persoana Fizica Autorizata (PFA) sau Intreprindere Individuala (II).
In prezent, persoana fizica autorizata este definita ca fiind "intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de o persoana fizica ce foloseste, in principal, forta sa de munca". Intreprinderea individuala este stabilita ca fiind "intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica".
OUG nr. 44/2008 se modifica astfel incat sa se permita minorilor de minimum 15 ani infiintarea de PFA sau II, dar va include si precizari importante cu privire la sediul profesional: daca acesta este acelasi cu domiciliul, atunci nu va fi solicitat inscris cu privire la dreptul de folosinta.
Nota! Gasesti
AICI toata taxele si impozitele pe care le pot datora
PFA-urile si
II-urile in 2022.
Daca proiectul de lege va fi adoptat, atunci minorii care au minimum 15 ani isi vor putea deschide PFA sau II si vor putea lucra de acasa fara drumuri inutile pe la autoritati. Ei vor trebui sa depuna declaratia unica sau sa isi fiscalizeze corespunzator veniturile, insa vor beneficia de minima protectie acordata de stat precum si de vechime in specialitate inca inainte de a se inscrie la facultate.
Initiativa legislativa a fost introdusa pentru dezbatere la Senat de mai mult parlamentari neafiliati. Ramane de vazut daca va gasi sprijin politic majoritar in ambele camere ale Legislativului. Deputatii vor avea votul decizional.
Vor reveni cu actualizari de indata ce acestea vor fi disponibile.