Datele cu caracter personal ale salariatilor pot avea multe aspecte: sanatate, pregatire profesionala, sanctiuni primite etc. De aceea ne intrebam ce trebuie sa faca fostul angajator atunci cand i se cer date, sub forma de recomandare, cu referire la un fost salariat al sau.
Din ce in ce mai multe organizatii solicita referinte penntru completarea dosarului de candidatura – iar aceste date nu pot fi obtinute decat aproape in exclusivitate de la fosti angajatori, care sunt supusi obligatii de pastrare a secretului asupra datelor salariatului.
Un drept care se „izbeste” de alt drept
Potrivit art. 29 alin. (4) C. muncii republicat, angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.
„Activitatile” nu inseamna „activitatea”! Cu alte cuvinte se pot cere informatii privind activitatile – conform celor aratate mai sus –, dar nu si privind activitatea: vechimea la angajatorul respectiv, disciplina, performantele, initiativa, puncte bune si puncte slabe din activitatea salariatului...
Strict in litera legii, aceste informatii nu se pot solicita si nu se pot transmite intre angajatori. Insa tocmai aceste aspecte sunt de interes pentru angajatorul interesat de candidatul respectiv si tocmai aceste informatii sunt cerute de angajatori – o practica evident contrara legii, dar care porneste de la faptul ca, de fapt, paradoxal, legea ignora total dreptul angajatorului la informare.
Pe de alta parte, este vorba de “incunostiintare” si nu despre acordul salariatului , ceea ce nu rezolva problema confidentialitatii datelor.
In fine, au caracter confidential si informatiile privitoare la salariu, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii .
Jr. Horatiu Sasu
Consultant in afaceri
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<