Acum doua zile a fost aparut un nou numar al revistei oficiale a CSM, intitulata Justitia in actualitate – este vorba de nr. 2 al anului 4, ce acopera cea de a doua jumatate a anului trecut. Intre paginile 89-106 sunt publicate anumite date statistice care ar trebui sa alarmeze. Imi permit sa comentez cateva date din acest raport statistic.
Nr. total de dosare la instante: 3.335.672, adica:
- cu 5% mai mult ca in anul precedent si cu 61% mai mult fata de 2008
- cum 85% sunt cauze civile si cum in orice proces civil sunt implicate, de regula, doua persoane, rezulta ca aproximativ 5 milioane de romani au fost implicati anul trecut intr-un proces.
Dosare solutionate: 2.355.786, adica:
- fata de anul 2008, s-au solutionat cu 1 milion de dosare in plus de un numar aproape egal de judecatori. Paradoxal, in fiecare an a crescut numarul dosarelor date judecatorilor spre solutionare si cu toate acestea judecatorii au solutionat mai multe. De aici rezulta ca randamentul magistratilor a crescut, insa pretul platit este foarte mare: sanatate, familii, timp liber.
Dosare/judecator intr-un an:
- la ICCJ: 1.170 (in crestere cu 228)
- la curtile de apel: 1.286 (in crestere cu 252), cele mai incarcate sunt Curtile de Apel Bucuresti, Craiova, Cluj
- la tribunale: 1067 (in crestere cu 9), cele mai incarcate sunt Tribunalele Bucuresti, Dolj, Constanta
- la judecatorii: 1074 (in scadere cu 24), cele mai incarcate sunt Judecatoria Ploiesti, Iasi, Timisoara; in Bucuresti cele mai incarcate sunt Judecatoriile de sector 1, 2, 3.
Hotarari atacate:
- in procente, au fost atacate 21,4% din hotararile pronuntate (judecatorii, tribunale si curti apel) si au fost schimbate in calea de atac 3%. Aceasta inseamna ca 97% din hotararile pronuntate sunt legale si temeinice inca din momentul pronuntarii.
- in materie penala, din inculpatii trimisi in judecata, 1.63% sunt achitati. Ceea ce inseamna o calitate extrem de buna a activitatii procurorilor.
Durata de solutionare:
- 70% din cauze se solutioneaza pana in 6 luni pentru fiecare stadiu de judecata.
jud. Cristi DANILET
membru CSM
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<