Acum doua zile a fost aparut un nou numar al revistei oficiale a CSM, intitulata Justitia in actualitate – este vorba de nr. 2 al anului 4, ce acopera cea de a doua jumatate a anului trecut. Intre paginile 89-106 sunt publicate anumite date statistice care ar trebui sa alarmeze. Imi permit sa comentez cateva date din acest raport statistic.
Nr. total de dosare la instante: 3.335.672, adica:
- cu 5% mai mult ca in anul precedent si cu 61% mai mult fata de 2008
- cum 85% sunt cauze civile si cum in orice proces civil sunt implicate, de regula, doua persoane, rezulta ca aproximativ 5 milioane de romani au fost implicati anul trecut intr-un proces.
Dosare solutionate: 2.355.786, adica:
- fata de anul 2008, s-au solutionat cu 1 milion de dosare in plus de un numar aproape egal de judecatori. Paradoxal, in fiecare an a crescut numarul dosarelor date judecatorilor spre solutionare si cu toate acestea judecatorii au solutionat mai multe. De aici rezulta ca randamentul magistratilor a crescut, insa pretul platit este foarte mare: sanatate, familii, timp liber.
Dosare/judecator intr-un an:
- la ICCJ: 1.170 (in crestere cu 228)
- la curtile de apel: 1.286 (in crestere cu 252), cele mai incarcate sunt Curtile de Apel Bucuresti, Craiova, Cluj
- la tribunale: 1067 (in crestere cu 9), cele mai incarcate sunt Tribunalele Bucuresti, Dolj, Constanta
- la judecatorii: 1074 (in scadere cu 24), cele mai incarcate sunt Judecatoria Ploiesti, Iasi, Timisoara; in Bucuresti cele mai incarcate sunt Judecatoriile de sector 1, 2, 3.
Hotarari atacate:
- in procente, au fost atacate 21,4% din hotararile pronuntate (judecatorii, tribunale si curti apel) si au fost schimbate in calea de atac 3%. Aceasta inseamna ca 97% din hotararile pronuntate sunt legale si temeinice inca din momentul pronuntarii.
- in materie penala, din inculpatii trimisi in judecata, 1.63% sunt achitati. Ceea ce inseamna o calitate extrem de buna a activitatii procurorilor.
Durata de solutionare:
- 70% din cauze se solutioneaza pana in 6 luni pentru fiecare stadiu de judecata.
jud. Cristi DANILET
membru CSM
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<