Ministerul Justitiei a prezentat, in cadrul sedintei Guvernului Romaniei de miercuri, 13 aprilie, concluziile Raportului de evaluare independenta a impactului ultimelor doua strategii anticoruptie puse in aplicare in perioada 2005 – 2010. Concluziile si recomandarile evaluarii au fost aprobate, acestea urmand sa stea la baza elaborarii noului document de politica publica in domeniul luptei impotriva coruptiei.
Raportul a fost elaborat in contextul acordului incheiat de Ministerul Justitiei si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare in decembrie 2010 si a avut la baza recomandarea de a consolida politica generala anticoruptie, in special printr-o coordonare la nivel inalt si pe baza unei evaluari independente a impactului ultimelor doua strategii puse in aplicare incepand cu anul 2005, recomandare formulata de catre Comisia Europeana (CE) in iulie 2010 in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
„Documentul de evaluare a impactului celor doua Strategii este unul echilibrat si obiectiv. Expertii independenti au identificat foarte clar atat evolutiile, cat si vulnerabilitatile sistemului existent si au propus masuri concrete de imbunatatire. Pornind de la una din recomandarile importante – aceea de a abandona abordarea de tip “situatie de urgenta” in domeniul luptei impotriva coruptiei, se impune o analiza de substanta, temeinica, a ceea ce s-a realizat pe parcursul celor doua strategii si, pornind de la concluzii, sa initiem planificarea cu atentie a viitoarelor masuri intr-un nou cadru strategic. Noul document va trebui sa fie unul comprehensiv si multidisciplinar, urmand sa vizeze puterea executiva, legislativa si judecatoreasca, dar si autoritatile publice locale, mediul de afaceri si societatea civila. De asemenea, stabilitatea cadrului legislativ si institutional anticoruptie va fi reflectata prin faptul ca DNA si ANI vor fi pilonii principali in noua strategie”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
Totodata, in cursul zilei de astazi, ministrul Justitiei a initiat, formal, procesul de consultare publica in vederea elaborarii noii Strategii Nationale Anticoruptie. Astfel raportul de evaluare, precum si solicitarea de prime contributii au fost transmise catre:
- Conducerea celor doua camere ale Parlamentului;
- Consiliul Superior al Magistraturii;
- Agentiile anticoruptie (Directia Nationala Anticoruptie, Agentia Nationala de Integritate, Departamentul pentru Lupta Antifrauda si Consiliul National de Integritate);
- Institutiile independente cu atributii de control si audit (Autoritatea Electorala Permanenta, Curtea de Conturi si Avocatul Poporului).
- Peste 30 de organizatii neguvernamentale active in domeniul anticoruptie.
De asemenea, Ministerul Justitiei va initia consultari pe aceasta tematica si in cadrul „Platformei de cooperare cu mediul de afaceri”.
Ulterior primei faze de consultare in forma scrisa, Ministerul Justitiei va organiza consultari la nivel de grupuri de lucru sectoriale – administratie publica centrala, administratie publica locala, parlament, sistem judiciar, societatea civila, mediul de afaceri etc.
In dorinta de a sigura o cat mai larga consultare in procesul de elaborare a noii strategii, Ministerul Justitiei pune la dispozitia celor interesati o adresa dedicata pentru transmiterea eventualelor propuneri: sna@just.ro.
Raportul de evaluare independenta a impactului rezultatelor ultimelor doua strategii anticoruptie puse in aplicare in perioada 2005 - 2010