Spatiul public a fost inundat de opinii, dupa citarea Laurei Codruta Kovesi. Se pare ca procurorii au fost atinsi de mesajele care au circulat in spatiul public, intrucat nu le place deloc ideea ca activitatea lor a fost asociata unor lupte politice. Totodata, spun ca "in contextul citarii unei persoane in calitate de suspect" s-a declansat o "ofensiva fara precedent si o presiune extrem de periculoasa", amintind fara a da nume de citarea fostei sefe a DNA intr-un dosar pornit de la o plangere a lui Sebastian Ghita. Printr-o pura coincidenta, acest lucru s-a intamplat imediat dupa ce PPE a anuntat ca o sustine pe Kovesi pentru functia de procuror-sef al Parchetului European.
"Cu privire la afirmatiile lansate in spatiul public, in cursul zilelor de 13 si 14 februarie 2019 de mai multe publicatii on-line, posturi de televiziune si factori politici, prin care se fac speculatii si sunt realizate asocieri politice cu privire la activitatea Setliei de lnvestigare a Infractiunilor din Justitie, in contextul citarii unei persoane in calitate de suspect, intr-un dosar aflat pe rolul Sectiei; Conducerea acestei structuri atrage atentia asupra pericolului creat de astfel de atacuri grave si total nefondate la adresa independentei procurorilor care-si desfasoara activitatea in cadrul Sectiei. cu profesionalism si obiectivitate. Acreditarea ideii ca procurorii din cadrul Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie actioneaza ca "pluton de executie" si ca aceasta Sectie "se dovedeste o maciuca in mainile puterii politice", reprezinta o ofensiva fara precedent si o presiune extrem de periculoasa asupra magistratilor implicati in derularea procedurilor judiciare in curs", se arata intr-un comunicat al sectiei.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Conform informatiilor publicate de Sectia de investigare a magistratilor si citate de News.ro, procurorii din cadrul Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justilie "procedeaza intotdeauna la aplicarea intocmai a legii, indiferent de calitatea persoanei vizate, de dosarele penale instrumentate, asigurand respectarea drepturilor procesuale ale acestora, inclusiv a prezumtiei de nevinovatie, crearea acestei structuri de parchet fiind tocmai o garantie a independentei magistratilor si nicidecum un instrument de represiune asupra acestora, astfel cum, in mod tendentios si nefondat, se afirma de anumite in voci in spatiul public".
Membrii sectiei atrag atentia asupra faptului ca orice incercare de intimidare a procurorilor in activitatea pe care acestia o desfasoara reprezinta "presiuni si ingerinte nepermise in activitatea procesual penala" si fac apel la toti reprezentantii partidelor politice si a formatorilor de opinie la adoptarea unei atitudini decente si rezervate, libertatea de exprimare trebuind a fi mentinuta in limitele rezonabile ale unui discurs public moderat si echilibrat.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri