Exportul de lemn si produse agricole romanesti ar putea fi interzis temporar, daca un proiect de lege in acest sens va fi adoptat.
Inainte de a analiza acest proiect, reamintim cititorilor E-Juridic ca o astfel de initiativa exista deja in Parlament. Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a propus ca exportul de bustean sau lemn rotund sa fie interzis pentru 10 ani. Senatul a votat deja, iar deputatii ar trebui sa il introduca pe ordinea de zi pentru a-l adopta sau respinge. Momentan, insa, este blocat in procedura parlamentara. Amanarea sa pe o perioada inca necunoscuta a coincis cu incarcerarea fostului sef al PSD. Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare.
Continuam cu prezentarea noii initiative privind interzicerea exportului de lemn la care a fost adaugata si interdictia cu privire la produse agricole.
"Chestiuni ce revin periodic in dezbaterile din societatea romaneasca, exploatarea fondului forestier si exportul de material lemnos brut sau prelucrat primar, au atins in aceasta perioada un nou varf al preocuparilor opiniei publice", se arata in expunerea de motive atasata proiectului de lege inregistrat recent pentru dezbatere.
Propunerea legislativa se refera, totodata, si la produse agricole.
Semnatarul proiectului clarifica, insa, chestiunea exportului. Acesta arata ca referirile la aceasta actiune ca "scoatere de pe teritoriul Romaniei a o serie de bunuri specifice" nu poate fi valabil si pentru comertul intracomunitar (adica in UE si SEE). Conform normelor incluse in regimul fiscal si vamal aplicabil acum, termenul de export nu are semnificatia de scoatere din tara a unor bunuri ca activitate economica.
Initiatorul propune ca atat in timpul starii de urgenta, cat si in perioada imediat urmatoare sa se adopte un "alt tip de abordare normativa".
"Este ceea ce propunem prin interzicerea scoaterii din tara, in scop comercial, a unor produse agroalimentare la care cantitatile existente sau preconizate, raportate la necesitatile consumului intern sunt deficitare", se arata in explicatiile privind proiectul de lege.
In acest sens, se propune:
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Portal Codul Muncii
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Senatorul PSD Nicolae Serban este singurul semnatar al acestui proiect de lege si arata ca isi doreste ca pentru produsele de masa lemnoasa sa fie aplicat un cadru normativ similar cu cel pentru produsele agroalimentare. Acesta subliniaza ca o astfel de interdictie nu are legatura cu starea de urgenta, ci cu "semnalele ingrijoratoare privind defrisarile, exxploatarea irationala a fondului forestier si comertul cu produse brute aflate in faza de prelucrare primara in dauna activitatii de productie si comert cu produse finite".
"Am tinut cont de faptul ca exista si multa manipulare in ceea ce priveste chestiunea defrisarilor si a "exportului" de busteni si cherestea. Potrivit unor surse, Romania importa cantitati semnificative de masa lemnoasa, de circa 3 milioane de mc anual. In acelasi timp, exportul de lemn rotund si cherestea se realizeaza, in buna masura si cu lemn provenit din import sau comert intracomunitar. (...) Putem lua in calcul faptul ca exportul de bustean, care este in date certificate de circa 100 mii mc anual, nu reflecta complet realitatea, ca si faptul ca nu toate suspiciunile privind comertul ilegal cu cherestea si lemn rotund sunt nejustificate", mai precizeaza senatorul PSD.
Prin proiectul de lege care prevede interzicerea temporara a exportului de lemn si produse agricole se propune:
Pentru acest proiect (B160/2020) s-a aprobat procedura de urgenta, asadar acesta va fi dezbatut rapid.
Pentru a intra in vigoare e nevoie de votul senatorilor, al deputatilor, de promulgarea presedintelui si de publicarea in Monitorul Oficial. De asemenea, va trebui efectuat si controlul constitutional.
Vom reveni cu actualizari imediat ce acestea vor fi disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri