Defrisarile de paduri au fost interzise timp de 10 ani prin lege in Albania, dupa ce mai multe analize au relevat faptul ca peste jumatate din fondul forestier al tarii pur si simplu nu mai exista.
Parlamentul albanez a adoptat un proiect de lege prin care defrisarile de paduri si exportul de lemn sunt interzise timp de 10 ani, iar orice incalcare a legii se va pedepsi cu pana la 10 ani de inchisoare. Conform actului normativ, chiar si produsele derivate din lemn nu vor putea fi trimise la export.
"Tara noastra se confrunta cu o catastrofa ecologica si suntem obligati sa luam masuri drastice impotriva exploatarii forestiere in scopuri comerciale si a comertului asociat", a sustinut in fata alesilor poporului Lefter Koka, ministrul Mediului.
Teritoriul Albaniei era acoperit de paduri in proportie de 51% inainte de 1990, insa in 2019 au mai ramas in picioare aproximativ 25% din fondul forestier national. Semnalul de alarma a venit, insa, dupa anii 2000. Intre 2007 si 2013, peste 17% din paduri au fost defrisate sau au fost incendiate cu intentie.
"Activitatile infranctionale intense, desfasurate in stransa colaborare cu structurile responsabile cu protejarea padurilor, se afla la originea distrugerii acestora", a spus premierul Edi Rama.
Parlamentul din Albania a modificat, insa, un articol din lege si le va permite cetatenilor tarii sa achizitioneze lemn pentru incalzirea locuintelor. Acesta va trebui, totusi, procurat cu autorizatie pentru a nu risca contraventii sau chiar inchisoare. Specialistii estimeaza ca pretul lemnului va urca temporar, dupa ce activitatile de export se vor opri.
Conform unui raport oficial, defrisarile ilegale din Albania depasesc de zece ori taierile legale si au ajuns chiar si in parcul national Lura. Riscul de inundatii devastatoare a crescut in ultimii ani in Albania.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Cartea verde a contabilitatii
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
O initiativa legislativa similara a fost introdusa si in tara noastra. Liviu Dragnea, fostul sef al PSD, a vrut sa interzica exportul de lemn rotund sau bustean pentru 10 ani. Sanctiunile stabilite de proiectul de lege care se afla momentan in Senat erau, insa, mai delicate ca in Albania. Pentru incalcarea prevederilor privind exportul se confisca doar marfa sau valoarea acesteia in bani.
Spre deosebire de Albania, Romania nu a grabit adoptarea acestui proiect de lege. Au existat, bineinteles, si reactii negative la aceasta initiativa. ASFOR a declarat ca interzicerea exportului de lemn va insemna "faliment si pierderea a aproximativ 100.000 de locuri de munca".
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri