In esenta, falsul in declaratii consta in furnizarea cu buna stiinta a unor informatii neadevarate sau incomplete in cadrul unor documente oficiale ori in fata autoritatilor. Desi poate parea o abatere minora, consecintele juridice si morale ale falsului in declaratii pot fi semnificative.
Falsul in declaratii reprezinta una dintre cele mai frecvente forme de infractiuni contra increderii publice, fiind intalnit in relatiile cu institutiile statului si in mediul privat.
Falsul in declaratii este reglementat de Codul penal ca o infractiune ce aduce atingere increderii publice in actele oficiale si in corectitudinea relatiilor dintre cetateni si autoritati. Aceasta infractiune consta in declaratii incorecte, facute in fata unei autoritati sau in cadrul unui document oficial, cu scopul de a produce consecinte juridice.
Potrivit art. 326 din Codul penal, falsul in declaratii este definit astfel:
"Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda".
Asadar, pentru ca o fapta sa constituie fals in declaratii, trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii. Printre acestea se numara declararea cu buna stiinta, adresarea unei autoritati publice sau unui angajat al acesteia si scopul (de a obtine sau evita o consecinta juridica).
Completarea falsa a unui formular oficial, precum declararea unui venit mai mic pentru obtinerea unor beneficii sociale, reprezinta fals in declaratii. De asemenea, in aceasta infractiune intra si mentionarea unei adrese fictive intr-o declaratie notariala sau intr-un formular de reinnoire a actului de identitate si completarea unor formulare in care persoana declara ca nu a calatorit in zone cu risc, desi a facut-o (in contextul pandemiei).
Aceste exemple arata ca falsul in declaratii nu este doar un act formal, ci o actiune cu efecte concrete. Astfel, falsul in declaratii poate afecta sistemul juridic, fiscal sau social.
Infractiunea de fals in declaratii este reglementata de Codul penal, in Capitolul III Falsuri in inscrisuri.
Abonati-va acum la siguranta in munca dvs PortalCodulmuncii ro darama orice obstacol ivit in munca dvs oferindu-va acum solutii in conformitate cu cele mai recente modificari din legislatia muncii Sunteti doar la un click distanta de - Consultanta personalizata asigurata de o echipa de 25 experti profesionisti - O baza de date cu...
Oferta Speciala
valabila 48h
Art. 326 – Falsul in declaratii
(1) Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prevazuta la alin. (1), savarsita pentru a ascunde existenta unui risc privind infectarea cu o boala infectocontagioasa, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.
Articolul 175 - Functionar public
(1) Functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie:
a) exercita atributii si responsabilitati, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor puterii legislative, executive sau judecatoresti;
b) exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura;
c) exercita, singura sau impreuna cu alte persoane, in cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atributii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.
(2) De asemenea, este considerata functionar public, in sensul legii penale, persoana care exercita un serviciu de interes public pentru care a fost investita de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public.
Asadar, falsul in declaratii este sanctionat atunci cand minciuna este adresata unei autoritati publice (primarie, politie, ANAF etc.), iar declaratia are sau poate avea consecinte juridice.
Elemente constitutive ale infractiunii sunt:
- Subiect activ - orice persoana fizica responsabila penal
- Subiect pasiv - autoritatea/institutia publica ce primeste declaratia
- Obiect juridic - increderea publica in veridicitatea declaratiilor oficiale
- Latura obiectiva - actiunea de a face o declaratie neadevarata
- Latura subiectiva - intentia directa sau indirecta de a produce o consecinta juridica
Falsul in declaratii este o infractiune care presupune ca o persoana face in mod intentionat o declaratie neadevarata in fata unei autoritati sau intr-un document oficial, cu scopul de a obtine un avantaj sau de a evita o obligatie legala.
Falsul in declaratii este considerat infractiune pentru ca afecteaza increderea publica in actele oficiale si in relatia dintre cetatean si stat. Daca oamenii ar putea minti liber in declaratii oficiale fara consecinte, institutiile statului nu ar mai putea functiona corect: ajutoarele sociale ar ajunge la persoane care nu le merita, impozitele nu s-ar colecta corect, iar deciziile administrative ar fi bazate pe informatii false.
In conditiile in care o persoana declara la primarie ca locuieste singura, pentru a primi ajutor social, desi traieste cu sotul si are venituri comune, aceasta situatie reprezinta fals in declaratii.
O greseala sincera, facuta din neatentie sau necunoastere, nu este infractiune. Totusi, poate atrage o corectare sau, in unele cazuri, sanctiuni administrative.
O declaratie falsa facuta intr-o discutie informala sau catre o persoana privata nu intra sub incidenta articolului 326, ci poate fi altceva (inselaciune, de exemplu), sau nimic penal.
Astfel, falsul in declaratii este mai mult decat o simpla minciuna - este o minciuna oficiala, facuta cu scopul de a pacali statul sau o institutie publica si de a obtine un beneficiu necuvenit. Tocmai de aceea, este pedepsita de lege.
Pentru intelegerea acestei legi, va propun o speta. Maria depune la primaria locala o declaratie pe propria raspundere prin care afirma ca nu are niciun venit si locuieste singura. In baza acestei declaratii, primeste ajutor social lunar. Ulterior, se descopera ca Maria traia cu concubinul ei, care avea un salariu stabil, iar ea presta munca la negru intr-un atelier de croitorie.
In acest caz, Maria a facut o declaratie necorespunzatoare adevarului, stiind ca nu este conforma cu realitatea, iar declaratia a fost adresata unei autoritati publice (primaria). Maria a urmarit o consecinta juridica, aceea de a obtine ilegal ajutor social. Aceasta situatie indeplineste toate conditiile pentru a fi considerata infractiune de fals in declaratii.
Maria poate fi trimisa in judecata si risca pedeapsa cu amenda penala sau inchisoare cu suspendare, in functie de prejudiciu si de antecedentele sale.