Aceasta facilitate, in vigoare din 2016, stabileste ca jurnalistii beneficiaza de pensie speciala. Pentru a o obtine trebuie, insa, indeplinit un criteriu.
In primul rand, specificam din start ca nu ne pozitionam impotriva acestui avantaj. Consideram, insa, ca cititorii nostri trebuie sa fie bine informati si sa stie ca nu doar magistratii, demnitarii si alesii locali au un astfel de avantaj la pensie. De aceea, mai jos veti regasi detalii importante cu privire la modul in care au ajuns jurnalistii sa aiba dreptul la pensie speciala, cum o pot obtine si cand se acorda.
In al doilea rand, initiativa de a introduce si jurnalistii in categoria celor care primesc o pensie speciala apartine unui fost senator UNPR. Haralambie Vochitoiu a initiat, cu sprijinul PSD, proiectul L337/2015 care a devenit Legea nr. 83/2016. Actul publicat in Monitorul Oficial nr. 341/2016 modifica Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica.
Ai primit popriri pe salariul unui angajat? Descopera ghidul practic care te ajuta sa gestionezi corect popririle si sa eviti amenzile de pana la 10.000 de lei.
"Prin HG nr. 1650/2006 au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 8/2006 (...). Astfel, prin aceasta hotarare s-a stabilit ca, in intelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica se intelege persoanele juridice romane de drept privat, fara scop patrimonial, din domenii precum cel al creatiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, si al altor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publica.
Avand in vedere ca a fost omisa creatia jurnalistica, Uniunea Ziaristilor din Romania s-a adresat in acest sens Academiei Romane, iar raspunsul primit de la Secretarul General al Academiei ne prezinta urmatoarele concluzii: << Sectia de Filologie si Literatura si Sectia de Arte, Arhitectura si Audiovizual, unde presedinti sunt academicienii Eugen Simion si Razvan Teodorescu, au opinat ca actul jurnalistic, publicistic din presa scrisa si cea audiovizuala constituie un act de creatie a jurnalistului, cand produsul jurnalistic este de calitate si respecta Codul deontologic al profesiei de jurnalist.
Calitatea actului de creatie jurnalistica, conform acelorasi opinii a sectiilor Academiei Romane, poate fi stabilita numai de Uniunea de profil a breslei, adica Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, pe baza criteriilor de ordin estetic si deontologic.>>
Date fiind acest considerent, propun completarea art. 1 din Legea nr. 8/2006 cu introducerea unui nou alineat 1^1 care sa reglementeze domeniile uniunilor de creator, inclusiv domeniul creatiei jurnalistice", a scris Haralambie Vochitoiu in expunerea de motive a proiectului sau de lege.
Demersului sau s-au alaturat: Agrigoroaei Ionel - senator PSD; Bujor Dumitru-Marcel - senator UNPR; Bumbu Octavian-Liviu - senator UNPR; Butnaru Florinel - senator PSD; Chelaru Ioan - senator PSD; Chiriac Viorel - senator PSD; Coca Laurentiu-Florian - senator PSD; Constantinescu Florin - senator PSD; Cordos Alexandru - senator PSD; Coste Marius - senator PSD; Dumitrescu Florinel - senator PSD; Durut Aurel - senator PSD; Federovici Doina-Elena - senator PSD; Fifor Mihai-Viorel - senator PSD; Firea Gabriela - senator PSD; Jipa Florina-Ruxandra - senator UNPR; Lazar Sorin-Constantin - senator PSD; Marin Nicolae - senator PSD; Mihai Alfred-Laurentiu-Antonio - senator PC; Mohanu Nicolae - senator PSD; Oprea Gabriel - senator UNPR; Paunescu Teiu - senator UNPR; Pop Gheorghe - senator PSD; Popa Constantin - senator UNPR; Rogojan Mihai-Ciprian - senator UNPR; Savu Daniel - senator PSD; Silistru Doina - senator PSD; Suciu Matei - senator PSD; Toma Ion - senator UNPR; Vasiliev Marian - senator UNPR; Vochitoiu Haralambie - senator UNPR; Bogdanici Camelia-Margareta - deputat UNPR; Bucur Constantin-Alin - deputat UNPR; Caloianu Mario-Ernest - deputat UNPR; Chebac Eugen - deputat UNPR; Mihaila Ioan - deputat UNPR; Nicolicea Eugen - deputat UNPR; Niculae Aurel - deputat UNPR; Raducanu Ion - deputat UNPR; Sefer Cristian-George - deputat UNPR.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
In al treilea rand, dupa un an si o luna de dezbateri, proiectul L337/2015 din Senat sau PLX813/2015 din Camera Deputatilor devine Legea nr. 83/2016. Asadar, Legea nr. 8/2016 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creator legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica s-a modificat si a primit o noua numerotare. Art. 1 din Legea nr. 8/2016 arata astazi astfel:
Articolul 1
(1) Prezenta lege reglementeaza dreptul la o indemnizatie lunara in beneficiul pensionarilor sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica.
(2) In intelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica se intelege persoanele juridice romane de drept privat, fara scop patrimonial, din domenii precum cel al creatiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice si al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publica.
(3) Cuantumul indemnizatiei reprezinta echivalentul a 50% din pensia cuvenita titularului sau, dupa caz, aflata in plata la data solicitarii, dar nu poate depasi doua salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata.
(4) Cuantumul indemnizatiei se modifica ori de cate ori se modifica pensia titularului, ca urmare a modificarii valorii punctului de pensie.
(5) Indemnizatia nu se acorda persoanelor prevazute la alin. (1) care beneficiaza de indemnizatia acordata potrivit Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizatiei de merit, cu modificarile si completarile ulterioare.
Intelegem, asadar, ca jurnalistii beneficiaza de o pensie speciala care este, de fapt, o indemnizatie lunara. Este important sa nu fie confundata cu o pensie de serviciu, intrucat nu intra in planurile alesilor de taxare a pensiilor speciale.
Aceasta pensie speciala pentru jurnalisti inseamna 50% din pensia cuvenita la data retragerii din activitate si nu poate depasi doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata. Astfel, daca esti jurnalist si te pensionezi, iar Casa de Pensii la care esti arondat iti calculeaza, sa zicem, un beneficiu lunar de 1000 de lei pentru anii de munca efectuati, vei primi inca 500 de lei in baza legii mentionate mai sus. Avand in vedere ca salariul minim brut este la data scrierii acestui articol 2080 de lei, indemnizatia pentru jurnalisti nu poate fi mai mare de 5160 lei.
In al patrulea rand, e important sa avem in vedere faptul ca pentru a putea beneficia de aceasta pensie speciala, jurnalistii trebuie sa fie membri ai unei uniuni de profil. Singura recunoscuta de lege in acest moment este Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZPR).
Conform informatiilor furnizate de UZPR, in aceasta uniune se pot inscrie:
Dosarul de inscriere in UZPR trebuie sa contina:
Pe langa aceste acte, mai trebuie completata o cerere de inscriere si o declaratie pe propria raspundere.
Membrii UZPR trebuie sa achite 150 lei/an drept cotizatie si 10 lei pentru eliberarea legitimatiei. Totodata, la cerere, se poate elibera si un ecuson auto.
In al cincilea rand, pentru a beneficia de pensie speciala, un jurnalist trebuie sa activeze minimum 15 ani in presa si sa fie membru al UZPR timp de cel putin 5 ani.
Important! Indemnizatia aceasta se poate obtine doar la cerere! Nu se acorda automat in momentul pensionarii. Doritorii vor trebui sa prezinte o adeverinta care sa le ateste activitatea intr-o uniune de profil, dupa cum este precizat la art. 4, alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 8/2006.
Art. 4
(1)Calitatea de membru al uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica se atesta de catre conducerea acestora, pe baza unei adeverinte eliberate conform modelului prevazut in anexa nr. 1.
In plus, la momentul pensionarii vor trebui oferite urmatoarele documente:
Finalmente, pensia speciala pentru jurnalisti este o facilitate care ramane valabila momentan. Vedem, insa, ce planuri vor avea alesii din Parlament sau cei din Ministerul Muncii cu aceasta facilitate baneasca.
Legea nr. 8 din 11 ianuarie 2006 (republicata) privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica
Articolul 1
(1) Prezenta lege reglementeaza dreptul la o indemnizatie lunara in beneficiul pensionarilor sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica.
(2) In intelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica se intelege persoanele juridice romane de drept privat, fara scop patrimonial, din domenii precum cel al creatiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice si al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publica.
(3) Cuantumul indemnizatiei reprezinta echivalentul a 50% din pensia cuvenita titularului sau, dupa caz, aflata in plata la data solicitarii, dar nu poate depasi doua salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata.
(4) Cuantumul indemnizatiei se modifica ori de cate ori se modifica pensia titularului, ca urmare a modificarii valorii punctului de pensie.
(5) Indemnizatia nu se acorda persoanelor prevazute la alin. (1) care beneficiaza de indemnizatia acordata potrivit Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizatiei de merit, cu modificarile si completarile ulterioare.
Articolul 2
Beneficiaza de dispozitiile prezentei legi persoanele care au calitatea de membru al uniunilor de creatori prevazute la art. 1 alin. (1), potrivit statutelor acestora.
Articolul 3
(1) Conducerea fiecareia dintre uniunile prevazute la art. 1 alin. (1) va atesta calitatea de membru, la cererea persoanelor interesate. Conducerii uniunii de creatori ii revine intreaga responsabilitate asupra corectitudinii si exactitatii datelor consemnate in dovada calitatii de membru.
(2) Dovada eliberata poate fi contestata potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Conducerile uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, potrivit legii, vor institui o evidenta speciala privind persoanele carora li s-au eliberat dovezi pentru a atesta calitatea de membru in scopul de a beneficia de indemnizatie.
Articolul 4
Stabilirea si plata indemnizatiei lunare se efectueaza de catre casa teritoriala de pensii in a carei raza solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
Articolul 5
(1) Indemnizatia lunara prevazuta de prezenta lege se acorda, la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea la casa teritoriala de pensii.
(2) Cererea va fi insotita de actul de identitate, decizia de pensionare sau, dupa caz, cuponul mandat postal ori talonul cont curent, dovada calitatii de membru al uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, o declaratie pe propria raspundere ca nu este beneficiar al prevederilor Legii nr. 118/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte documente necesare sustinerii cererii.
(3) Punerea in plata se face in baza deciziei casei teritoriale de pensii competente.
(4) Decizia prevazuta la alin. (3) poate fi contestata de solicitant, in conditiile Legii nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Articolul 6
Plata indemnizatiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul a decedat sau in cazul pierderii calitatii de membru, pe baza comunicarii efectuate in acest sens de conducerea persoanei juridice prevazute la art. 1 alin. (1).
Articolul 7
(1) Sumele incasate necuvenit cu titlu de indemnizatie se recupereaza de la beneficiar, in conditiile legii.
(2) In cazul in care sumele platite necuvenit drept indemnizatie nu pot fi recuperate de la beneficiar, ele vor fi recuperate, in conditiile legii, de la persoanele vinovate de dispunerea fara drept a platii.
Articolul 8
Fondurile necesare platii drepturilor prevazute de prezenta lege, cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
Articolul 9
Prevederile referitoare la stabilirea, suspendarea, incetarea, plata pensiilor, raspunderea juridica si jurisdictia din domeniul pensiilor din sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se aplica in mod corespunzator si indemnizatiei stabilite in conditiile prezentei legi.
Articolul 10
(1) Dispozitiile prezentei legi se aplica in mod corespunzator si pensionarilor sistemului pensiilor militare de stat si alte drepturi de asigurari sociale din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, indiferent de data inscrierii la pensie, daca indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege.
(2) In situatia persoanelor prevazute la alin. (1), cuantumul indemnizatiei se modifica ori de cate ori se modifica pensia titularului, ca urmare a indexarii/actualizarii.
(3) Prevederile referitoare la stabilirea, suspendarea, incetarea, plata pensiilor, raspunderea juridica si jurisdictia din domeniul pensiilor din sistemul pensiilor militare de stat si alte drepturi de asigurari sociale din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale se aplica in mod corespunzator si indemnizatiei stabilite potrivit alin. (1).
(4) In situatia persoanelor prevazute la alin. (1), fondurile necesare platii drepturilor prevazute de prezenta lege, cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne sau al Serviciului Roman de Informatii, dupa caz.
(5) In situatia persoanelor prevazute la alin. (1), atributiile Casei Nationale de Pensii Publice si ale caselor teritoriale de pensii, stabilite prin prezenta lege, sunt indeplinite sau exercitate, dupa caz, de catre casele de pensii sectoriale care functioneaza in subordinea Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii.
Articolul 11
(1) In termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei*), Partea I, conducerile persoanelor juridice prevazute la art. 1 alin. (1) vor transmite Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale**) situatia completa a membrilor cu statut de pensionar al sistemului public.
(2) In acelasi termen Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va elabora norme metodologice de aplicare a prezentei legi, care se aproba prin hotarare a Guvernului.
Articolul 12
Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2007, cu exceptia dispozitiilor art. 11.
Norme metodologice din 22 noiembrie 2006 de aplicare a Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica
Articolul 1
Beneficiaza de indemnizatia lunara prevazuta de Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, republicata, denumita in continuare lege, pensionarii sistemului public de pensii si ai sistemului pensiilor militare de stat si alte drepturi de asigurari sociale din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, denumit in continuare sistemul pensiilor militare de stat, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute, potrivit legii, ca persoane juridice de utilitate publica, cetateni romani, straini sau apatrizi cu domiciliul sau resedinta in Romania ori, dupa caz, in strainatate.
Articolul 2
(1) In cazul persoanelor prevazute la art. 1, membri a doua sau a mai multe uniuni de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, se acorda o singura indemnizatie lunara prevazuta de lege.
(2) In cazul persoanelor prevazute la art. 1 care beneficiaza atat de pensie din sistemul public de pensii, cat si de pensie din sistemul pensiilor militare de stat se acorda o singura indemnizatie lunara prevazuta de lege, calculata din cuantumul pensiei celei mai avantajoase.
Articolul 3
Abrogat
Articolul 4
(1) Calitatea de membru al uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica se atesta de catre conducerea acestora, pe baza unei adeverinte eliberate conform modelului prevazut in anexa nr. 1.
(2) Listele transmise caselor teritoriale de pensii si caselor de pensii sectoriale de catre uniunile de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, cuprinzand membrii uniunilor avand statut de pensionari ai sistemului public de pensii, respectiv ai sistemului pensiilor militare de stat, sunt actualizate ori de cate ori intervin modificari in structura acestora. Modelul tabelului nominal este prevazut in anexa nr. 2.
Articolul 5
(1) Cuantumul indemnizatiei lunare acordate membrilor uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica se calculeaza, conform legii, ca procent din pensia cuvenita sau, dupa caz, aflata in plata la data inregistrarii cererii la casa teritoriala de pensii sau la casa de pensii sectoriala, dupa caz, in a carei evidenta se afla dosarul de pensie.
(2) Prin pensie cuvenita se intelege pensia stabilita prin decizia emisa de casa teritoriala de pensii sau de casa de pensii sectoriala, dupa caz, si care nu a fost pusa in plata pana la data depunerii cererii de acordare a indemnizatiei lunare.
Articolul 6
(1) Indemnizatia lunara se acorda la cererea titularului sau a mandatarului acestuia, desemnat prin procura speciala si autentificata conform reglementarilor legale in vigoare.
(2) Procura speciala trebuie sa contina urmatoarele elemente:
a) numele, prenumele, cetatenia, data si locul nasterii, domiciliul si actul de identitate ale persoanei indreptatite sa solicite acordarea indemnizatiei lunare prevazute de lege, valabil la data eliberarii procurii, precum si ale mandatarului;
b) obiectul mandatului: formularea cererii pentru acordarea indemnizatiei lunare prevazute de lege, deschiderea contului curent personal, incasarea indemnizatiei pentru plati curente si restante sau, dupa caz, semnarea extrasului de cont;
c) precizarea ca mandatarul are obligatiile ce revin titularului dreptului la indemnizatie, inclusiv obligatia de a anunta in termen casei teritoriale de pensii sau casei de pensii sectoriale, dupa caz, orice schimbare intervenita in situatia titularului, de natura sa modifice sau sa inceteze dreptul la indemnizatie.
(3) In cazul in care procura a fost emisa intr-o limba straina, aceasta va fi depusa si in traducere autorizata.
Articolul 7
(1) Stabilirea si plata indemnizatiei lunare se fac de casa teritoriala de pensii sau de casa de pensii sectoriala, dupa caz, in evidentele careia se afla titularul pensiei, in a carei raza teritoriala titularul sau, dupa caz, mandatarul isi are domiciliul ori resedinta.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta de lege se acorda pe baza urmatoarelor documente:
a) cerere de acordare a indemnizatiei lunare, conform modelului prezentat in anexa nr. 3;
b) copie de pe legitimatia de membru al uniunii de creatori legal constituite si recunoscute ca persoana juridica de utilitate publica, vizata la zi;
c) copie de pe buletinul de identitate sau de pe cartea de identitate;
d) adeverinta eliberata de uniunea de creatori legal constituita si recunoscuta ca persoana juridica de utilitate publica al carei membru este solicitantul;
e) decizia de pensionare sau, dupa caz, talonul de plata a pensiei prin mandat postal ori talonul prin cont curent sau cont de card;
f) procura speciala si autentificata conform reglementarilor legale in vigoare, dupa caz.
Articolul 8
(1) Indemnizatia lunara se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea, la casa teritoriala de pensii sau casa de pensii sectoriala in evidenta careia se afla titularul.
(la 22-12-2016, Alineatul (1) din Articolul 8 a fost modificat de Punctul 8, Articolul I din HOTARAREA nr. 960 din 15 decembrie 2016, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1034 din 22 decembrie 2016 )
(2) Admiterea sau respingerea cererii de acordare a indemnizatiei lunare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii sau de casa de pensii sectoriala, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii. Modelul deciziei este prevazut in anexa nr. 4.
(3) Decizia emisa in conditiile alin. (2) poate fi contestata de solicitant conform prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile ulterioare.
Articolul 9
Suspendarea platii indemnizatiei se face in situatiile de suspendare a platii pensiilor, conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz, precum si in situatia suspendarii temporare a calitatii de membru, potrivit statutelor uniunilor de creatori.
Articolul 10
Incetarea platii indemnizatiei lunare se face in urmatoarele situatii:
a) incetarea platii pensiei conform prevederilor Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale Legii nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) cand beneficiarul pierde calitatea de membru al uniunii de creatori legal constituite si recunoscute ca persoana juridica de utilitate publica;
c) cand titularul beneficiaza de indemnizatia de merit in temeiul Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizatiei de merit, cu modificarile ulterioare.
Articolul 11
(1) Documentatia care sta la baza stabilirii indemnizatiei lunare prevazute de lege se constituie in dosare noi, distincte fata de dosarul de pensie.
(2) Indemnizatia lunara nu face parte din pensie si se evidentiaza distinct pe documentul cu care se face plata pensiei.
Articolul 12
Uniunile de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica au obligatia sa anunte in scris casele teritoriale de pensii sau casele de pensii sectoriale ori de cate ori intervin modificari de natura sa conduca la acordarea sau incetarea platii indemnizatiei lunare, in termen de 15 zile de la data producerii acestora.
Articolul 13
Indemnizatia lunara se plateste personal titularului, mandatarului desemnat de acesta prin procura speciala si autentificata conform reglementarilor legale in vigoare sau reprezentantului legal al acestuia, in functie de optiunea adresata casei teritoriale de pensii sau casei de pensii sectoriale, prin mandat postal, cont curent sau cont de card, in conditiile negociate prin conventiile incheiate de Casa Nationala de Pensii Publice, respectiv de casele de pensii sectoriale cu Compania Nationala «Posta Romana» - S.A., respectiv cu banci.
Articolul 14
(1) Sumele incasate necuvenit cu titlu de indemnizatie se recupereaza in termenul general de prescriptie de 3 ani.
(2) Casele teritoriale de pensii sau casele de pensii sectoriale, dupa caz, recupereaza sumele platite necuvenit in baza deciziei emise de conducerea casei respective, care constituie titlu executoriu.
Articolul 15
Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
Anexa nr. 1
Denumirea uniunii de creatori ................
Localitatea ..................................
Judetul/Sectorul .............................
Telefon .................., fax ..............
ADEVERINTA
Nr. ........ din .................
Adeverim prin prezenta ca domnul/doamna ..........................., domiciliat/domiciliata in ......................, str. .......................... nr. ....., bl. ..... sc. ....., ap. ....., sectorul ....., judetul ..........., actul de identitate ......., seria ........ nr. ................, CNP: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, eliberat la data de .................... de catre ....................., are calitatea de membru ................ al Uniunii ........................ .
Uniunea a dobandit calitatea de persoana juridica de utilitate publica prin Hotararea Guvernului nr. .................
Certificam corectitudinea si legalitatea datelor inscrise in prezenta adeverinta.
Presedinte,
...................
Anexa nr. 2
Denumirea uniunii de creatori ........................
Localitatea ..........................................
Judetul/Sectorul .....................................
Telefon ......................., fax .................
TABEL nominal cuprinzand persoanele care au calitatea de pensionar din sistemul public de pensii/sistemul pensiilor militare de stat si sunt membri ai uniunii de creatori
┌────┬───────────────────┬─────────────────────┬────────────────┬─────────────┐
│Nr. │Numele si prenumele│ Adresa │Numarul deciziei│ CNP │
│crt.│ │ │ de pensie │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
├────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
├────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
├────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
├────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
├────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
├────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
├────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
└────┴───────────────────┴─────────────────────┴────────────────┴─────────────┘
Certificam corectitudinea datelor inscrise in prezentul tabel.
Presedinte,
..................
Anexa nr. 3
CASA TERITORIALA DE PENSII .........................
CASA DE PENSII SECTORIALA ..........................
Subsemnatul/Subsemnata, .................................................., nascut/nascuta la data de .................... in localitatea ..............., judetul ................., fiul/fiica lui ....................... si al/a ....................., posesor/posesoare al/a BI/CI seria .............. nr. ................., avand CNP .........................., domiciliat/domiciliata in localitatea ............, str. ............................ nr. ......, bl. ....., sc. ....., ap. ....., sectorul/judetul ......................., solicit in baza art. 1 alin. (1) din Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, republicata, acordarea indemnizatiei lunare.
Mentionez ca beneficiez de pensie de .........................., in baza Deciziei nr. .............. din .............., prin Talon de pensie nr. ............., din care anexez cate un exemplar.
Mai anexez la prezenta cerere urmatoarele acte:
a) copia de pe legitimatia de membru al uniunii de creatori legal constituite si recunoscute ca persoana juridica de utilitate publica;
b) copie de pe buletinul de identitate/cartea de identitate;
c) adeverinta eliberata de uniunea de creatori legal constituita si recunoscuta ca persoana juridica de utilitate publica al carei membru sunt.
Solicit ca plata indemnizatiei sa se faca prin: mandat postal/cont curent/cont de card.
Declar pe propria raspundere, sub sanctiunea prevederilor art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, ca nu beneficiez de indemnizatia acordata in temeiul Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizatiei de merit, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cunoscand prevederile art. 326 din Legea nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, privind falsul in declaratii, declar ca nu am solicitat altei institutii cu atributii in domeniul stabilirii si platii pensiilor acordarea indemnizatiei in baza calitatii de membru al unei alte uniuni.
Cunoscand prevederile art. 326 din Legea nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, privind falsul in declaratii, declar ca beneficiez de pensie din:
a) sistemul public de pensii, conform Deciziei nr. .........................;
b) sistemul pensiilor militare de stat, conform Deciziei nr. .................;
c) atat din sistemul public de pensii, conform Deciziei nr. ............., cat si din sistemul pensiilor militare de stat, conform Deciziei nr. ..................., si beneficiez/nu beneficiez de indemnizatie conform Legii nr. 8/2006, republicata, din sistemul public de pensii/sistemul pensiilor militare de stat.
Ma oblig sa anunt in scris casa teritoriala de pensii/casa de pensii sectoriala despre orice modificare a conditiilor de acordare a indemnizatiei lunare reparatorii, in termen de 15 zile de la data producerii acesteia.
Am luat la cunostinta faptul ca sunt obligat sa restitui sumele incasate necuvenit, ca urmare a intervenirii modificarilor pe care nu le-am comunicat casei teritoriale de pensii/casei de pensii sectoriale.
Data Semnatura
Anexa nr. 4
Casa Judeteana de Pensii ................................................../
Casa Locala de Pensii .....................................................
Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti/Casa Locala de Pensii a Sectorului ...........
Casa de Pensii Sectoriala a ...............................................
DECIZIA
Nr. ..... din ..........
pentru stabilirea indemnizatiei prevazute de Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica Cod ....................
Ca urmare a cererii si a examinarii documentelor din Dosarul inregistrat la nr. ............./.............. pentru acordarea indemnizatiei lunare prevazute de Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, republicata, se admite/se respinge cererea solicitantului ..................................., CNP ........................, avand calitatea de pensionar .................., nascut/nascuta la data de ......................., si se stabilesc urmatoarele drepturi lunare incepand cu data de .........................................:
– indemnizatia lunara de ...................... lei.
Cererea se respinge pentru urmatoarele motive: ..........................
Plata drepturilor se va face catre ......................................, CNP ........................................., la adresa: localitatea .........................., str. ............................. nr. ....., bl. ....., sc. ...... .
Decizia poate fi contestata conform prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Director executiv adjunct/Director,
...................................
Intocmit Verificat
................... ............................
In situatia casei locale de pensii decizia se semneaza de seful casei locale de pensii.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE