Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Examene 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CSM a amanat avizarea initiativelor legislative de majorare a limitelor pedepselor pentru mita si trafic de influenta

Saptamana aceasta, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amanat avizarea unor initiative legislative de modificare a limitelor speciale de pedeapsa pentru luare si dare de mita, respectiv trafic si cumparare de influenta, punctele de vedere ale Directiei legislatie, documentare si contencios fiind retrimise la comisia de specialitate.

Potrivit Agerpres, Comisia isi insusise anterior punctele de vedere ale Directiei legislatie, documentare si contencios, retinand in plus faptul ca "limitele speciale de pedeapsa pentru o infractiune constituie o problema de politica penala a statului asupra careia, in functie de datele statistice referitoare la frecventa cu care se comit anumite infractiuni, autoritatea legislativa este indrituita sa aprecieze".

"Politica penala o face Guvernul, asa am hotarat cu totii, iar aspectele de oportunitate privind modificarea limitelor legii depind, pana la urma, si de fenomenul infractional concret. De aceea, noi am apreciat ca ar fi oportun ca initiatorul legii sa aiba in vedere daca fenomenul social in acest domeniu este crescut sau nu si in functie de datele statistice sa ia masurile de rigoare. Oricum, ideea este ca acest Cod penal care stabileste limitele de pedeapsa a intrat in vigoare de trei ani si oarecum pare un pic pripita si ideea modificarii atat de rapide, fara o baza in spatele acestei propuneri", a explicat judecatorul Adrian Bordea, coordonatorul comisiei de specialitate a CSM.

De asemenea, presedintele CSM, judecatorul Mircea Aron, a declarat, potrivit Agerpres, ca a facut opinie separata in cadrul comisiei, considerand ca actualele limite ale pedepselor nu au un efect de descurajare, fenomenul coruptiei continuand sa fie la fel de grav.

"Faptul ca nu se schimba nimic de trei ani de zile si ca ramane fenomenul infractional extrem de grav in zona luarii de mita, traficului de influenta, infractiunilor de coruptie, eu am facut opinie separata si am spus ca ar trebui sa dam un punct de vedere. (...) Consider ca cel putin limitele minime de pedeapsa ar trebui marite", a precizat presedintele CSM, amintind totodata ca "preventia a facut multe state civilizate sa ajunga unde sunt. Preventia se face si prin pedeapsa (...), rolul pedepsei este in primul rand acela de a preveni".

Plenul CSM a decis, in cele din urma, retrimiterea celor doua propuneri in comisie. Conform sursei de mai sus, in prezent, reglementari actuale din Codul penal, luarea de mita se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani, iar darea de mita cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. in cazul traficului si cumpararii de influenta, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 28 Iunie 2016
Votati articolul "CSM a amanat avizarea initiativelor legislative de majorare a limitelor pedepselor pentru mita si trafic de influenta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI