Legea prin care termenul de valabilitate al certificatului de handicap devine permanent, in cazul persoanelor cu handicap ireversibil, a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis. Conform actului normativ, persoanele cu handicap ireversibil nu vor mai fi nevoite sa se prezinte la evaluarile periodice ale comisiei de specialitate.
Noua lege promulgata reglementeaza obligatia Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de a stabili
termen permanent de valabilitate pentru certificatul eliberat persoanelor cu handicap a caror afectiune a generat deficiente functionale si/sau structural-anatomice intr-un stadiu ireversibil si care nu pot urma programe de recuperare, fara a fi necesara prezentarea acestora la reevaluari periodice.
"Pentru persoanele cu handicap a caror afectiune a generat deficiente functionale si/sau structural-anatomice intr-un stadiu ireversibil si care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare este obligata sa stabileasca un termen permanent de valabilitate a certificatului fara a fi necesara prezentarea acestora la reevaluarile periodice", prevede textul legii.
Totodata,
autoritatile publice responsabile cu elaborarea criteriilor de evaluare si incadrare in grad de handicap au obligatia stabilirii afectiunilor medicale care intrunesc caracter ireversibil. Nerespectarea dispozitiilor prevazute in proiect se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 lei la 100.000 lei.
In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, autoritatile publice emitente au obligatia de a actualiza in mod corespunzator:
a) Ordinul ministrului Muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului Sanatatii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) Ordinul ministrului Sanatatii si al ministrului Muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora, cu modificarile si completarile ulterioare.
La momentul in care legea a trecut de Parlament, initiatorul actului normativ, deputatul USR Radu Panait, a amintit ca au trecut mai bine de doi ani si jumatate de la momentul la care parlamentarii au depus aceasta initiativa legislativa.
"Dar, mai bine mai tarziu decat niciodata. Mi-as dori ca pe viitor sa putem da cu totii dovada de umanitate si astfel de proiecte legislative sa treaca mai cu spor prin tot procesul, pentru ca oamenii cu handicap nu au ales ei sa fie cu handicap. Sper ca domnul presedinte are disponibilitatea necesara ca sa promulge cat de repede proiectul de lege si sa-i ajutam pe acesti oameni sa nu mai fie tarati pe la comisiile de stabilire a gradului de handicap", a declarat Panait, in plen.