Ministrii de Justitie si Interne din Sud-Estul Europei, reuniti la Budva - Muntenegru, au adoptat, in cadrul Conferintei Regionale cu tema ”Consolidarea Cooperarii in lupta impotriva crimei organizate in Europa de Sud-Est, doua documente cu impact asupra cooperarii regionale. Ministerul Justitiei a fost reprezentat de secretarul de stat, Alina Mihaela Bica si de un procuror detasat.
„Cele doua documente adoptate, Declaratia privind Strategia Multianuala in domeniul Justitiei si Afacerilor Interne in Europa de Sud-Est pentru perioada 2011-2013, respectiv Declaratia privind consolidarea cooperarii regionale si coordonarii in lupta impotriva criminalitatii organizate in statele din Sud-Estul Europei, vin sa marcheze angajamentul tarilor din regiune de acontribui efectiv la o mai buna cooperare intre structurile specializate in combaterea coruptiei si a criminalitatii organizate.
Au fost decise modalitati concrete de cooperare internationala, stabilindu-se, de exemplu, ca fiecare stat participant la Procesul de Cooperare pentru Europa de Sud-Est sa desemnezereprezentanti nationali din cadrul ministerelor Justitiei si Internelor pentru a se intalni periodic sub coordonarea Secretariatului Consiliului de Cooperare Regionala si pentru a evalua in mod regulat implementarea Planului de
Actiune, pentru a revizui, actualiza si consolida optiunile strategice regionale, provocarile si prioritatile”, a declarat secretarul de stat, Alina Bica.
In plus, statele din Sud - Estul Europei vor intari cooperarea la nivel regional, pentru a lupta mai eficient impotriva fenomenului infractional, in special in domenii precum: traficul si productia de droguri; terorismul; traficul de fiinte umane; criminalitatea informatica; traficul de arme de foc; traficul de migranti; spalarea banilor; contrabanda cu vehicule/masini; criminalitatea economica.
In mod concret, s-a stabilit imbunatatirea schimbului de informatii si a coordonarii politicilor in ceea ce priveste criminalitatea organizata din regiune, prin utilizarea metodelor comune si a colaborarii in procesul de strangere de probe; imbunatatirea utilizarii investigatiilor comune si tehnicilor de analiza in vederea facilitarii operatiunilor comune impotriva criminalitatii organizate; cooperarea in vederea identificarii modului in care gruparile criminale profita de structurile financiare; implicarea institutiilor academice si a altor institutii care, in baza expertizei in domeniile investigarii si prevenirii criminalitatii organizate, vor contribui la lupta impotriva criminalitatii organizate. (Sursa: Ministerul Justitiei)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ce obligatii legale suplimentare are un angajator cu peste 50 de angajati dpdv al dep. HR? Suntem aproape de a depasi acest numar si am dori sa fim pregatiti.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In conditiile in care avem un candidat pentru ocuparea unui post vacant de Tehnician cu cazier judiciar inscris cu urmatoarele date: Stabileste un an inchisoare cf art. 83, 84 NCP dispune amanarea aplicarii pedepsei - termen de incercare 2 ani pt savarsirea faptei prevazute de art. 336 alin. 2 NCP, obligatia sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala si sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile, dispusa prin SP nr. ... din 06....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<