Presedintele Senatului Mircea Geoana a anuntat vineri ca a sesizat Avocatul Poporului in legatura cu "neconstitutionalitatea" Ordonantei de Urgenta care prevede majorarea TVA, sustinand ca autoritatile executive au actionat cu putere discretionara, incalcand principiul legalitatii. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a inaintat Avocatului Poporului o sesizare cu privire la neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta a Guvernului care prevede majorarea TVA.
Mircea Geoana critica puterea discretionara cu care au actionat autoritatile executive, incalcand principiul legalitatii", conform unui comunicat de presa. In sesizarea formulata, presedintele Senatului apreciaza ca este evident faptul ca OUG 58/2010 nu indeplineste exigentele impuse de dispozitiile Codului Fiscal, aducand atingere caracterului predictibil al actelor normative, in conditiile in care Codul Fiscal stipuleaza ca "prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia".
De asemenea, in cererea formulata, Mircea Geoana sustine ca, in contextul realitatilor economice si sociale, cresterea bazei de impozitare, eliminarea unor scutiri de la plata impozitului pe venit, precum si marirea TVA, ii lasa pe contribuabili intr-o situatie defavorabila, apropiata de limita inferioara a subzistentei.
"Aceste masuri radicale sunt inadmisibile, cu atat mai mult cu cat prin aplicarea lor se vor obtine efecte negative, de natura sa duca la saracirea populatiei, in contradictie directa cu prevederile constitutionale care obliga autoritatile sa asigure cetatenilor romani «un trai decent» (Constitutia Romaniei, art.47, alin. 1)", se arata in comunicatul transmis de Mircea Geoana. Acesta considera ca este evidenta "lipsa totala a oricarei evaluari preliminare a impactului acestui act normativ in plan social si in plan economic, desi obiectul de reglementare si implicatiile sunt de maxima relevanta".
Concret, desi masurile Guvernului duc la scaderea puterii de cumparare a unui numar foarte mare de oameni si au impact direct asupra consumului si productiei, nu a fost efectuat niciun studiu de impact macroeconomic.
Fata de toate aceste aspecte, statului ii poate fi imputata incapacitatea de a evalua posibilitatea implementarii unor masuri alternative propuse de catre reprezentantii celorlalti factori politici si de catre partenerii sociali", mentioneaza sursa citata. De asemenea, presedintele Senatului este de parere ca aceasta ordonanta de urgenta va determina incalcarea principiului echitatii fiscale.
In acest sens, Mircea Geoana considera ca principiul impunerii echitabile in repartizarea sarcinilor fiscale intre membrii societatii presupune egalitatea in fata impozitului, dar si egalitatea prin impozit, care presupune o diferentiere a sarcinilor fiscale de la o persoana la alta, in raport cu o serie de factori economici si sociali, tinandu-se cont de marimea absoluta a veniturilor realizate de catre contibuabil, dar si de capacitatea contributiva a acestora determinata de situatia sa individuala si sarcinile sociale pe care le are, ceea ce impune un tratament fiscal diferit.
"In conditiile in care, in urma noilor modificari aduse Codului Fiscal, presiunea fiscala devine insuportabila pentru contribuabili, este clar ca este incalcat principiul echitatii fiscale", se mai arata in comunicatul presedintelui Senatului.
Si deputatii PSD s-au adresat Avocatul Poporului in legatura cu OUG prin care se majoreaza TVA. Purtatorul de cuvant al Departamentelor PSD, Olguta Vasilescu, a declarat, joi, ca deputatii social-democrati au adresat o sesizare Avocatului Poporului, pentru a ataca la Curtea Constitutionala OUG privind majorarea TVA la 24%.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Cartea verde a contabilitatii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Sursa
Mediafax 02/07/2010
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri