Premierul Nicolae Ciuca a adus clarificari privind introducerea impozitului progresiv in Romania si a subliniat ca, in acest an, nu vor fi introduse taxe noi.
"Nu putem discuta azi de taxe care sa vina peste noapte", a spus Nicolae Ciuca, intr-o declaratie referitoare la modificarea sistemului de impozitare in Romania, scrie
News.ro.
Prim-ministrul a spus in schimb ca Guvernul lucreaza la un nou pachet de masuri economice pentru "optimizare a mediului fiscal".
„Va rog sa acceptati sa vorbim despre aceste lucruri cand va fi finalizata analiza. Termenul de analiza a fost stabilit la 2 saptamani, dupa care urmeaza dezbateri. Ati vazut ca prin masurile pe care le-am stabilit in cadrul pachetului sprijin pentru Romania componenta esentiala a fost cea referitoare la investitii, pentru ca avem nevoie sa sustinem locurile de munca. Cealalta parte a masurilor s-a adresat protejarii persoanelor vulnerabile. Vom continua la nivelul guvernului sa protejam persoanele vulnerabile. Nu am prezentat pachetul de masuri economice pentru ca nu am finalizat analiza. In acest an putem sa discutam despre orice lucru cand avem o analiza la finalul primului semestru”, a mai precizat premierul.
”Nu cred ca in momentul de fata trebuie sa vorbim de taxe noi, de alte masuri, in conditiile in care vedem cu totii care este contextul in care ne desfasuram activitatea”, a mai spus premierul, precizand ca un anunt se va face dupa ce la Ministerul Finantelor se vor finaliza aceste analize.
”Vreau sa fac o clarificare, anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi, pentru tot ceea ce avem de facut in continuare, este sa gasim acele solutii pentru optimizarea fiscala”, a mai spus Nicolae Ciuca.
PSD sustine introducerea impozitarii progresive in Romania
Sustinator al impozitarii progresive, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat ca la nivelul Ministerul de Finante s-a facut un grup de lucru si in zece zile, doua saptamani, maximum, ministrul de Finante va veni cu propunerile si analizele, mai ales venite de la auditori financiari internationali.
”Cred ca este normal sa fie aceasta discutie. Este normal ca orice coalitie politica responsabila sa vada nu numai ziua de astazi sau ziua de maine, ci sa vina cu un program predictibil, pe o perioada medie. (...) Nu puteti sa imi spuneti ca in Spania, Olanda, Germania, SUA, Italia, toti sunt tampiti, pentru ca au un sistem progresiv de impozitare, modern, adaptat cu deductibilitati”, a explicat Ciolacu.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Suntem o firma de constructii care beneficiaza de facilitatile Ordonantei 114/2018. Un salariat angajat cu contract individual de munca cu fractiune de norma de 1 ora/zi, 5 ore/saptamana, salariu de incadrare 1000 lei, dar care nu are functia de baza la societatea noastra, beneficiaza de facilitati?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu o lamurire in ceea ce priveste Legea 135/13.05.2022 si anume: angajatii din domeniul constructiilor care beneficiaza de scutirile fiscale aferente pot opta pentru plata cotei de 3.75% aferenta fondului de pensii administrate privat pilon II? sau se aplica doar domeniului agricol si industria alimentara?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In decursul a 12 luni, daca un salariat pleaca in deplasare 60 de zile lucratoare, firma este obligata sa ceara acordul scris al salariatului pentru inca 60 de zile de deplasare? Dupa 120 de zile de deplasare, salariatul mai poate fi trimis in deplasare si ce se intampla cu diurna in acest caz in cazul unei firme de constructii pentru diurna se retine CAS?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<